Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gräsmattan Del 1

Nu i april börjar gräsmattan att torka upp efter vintern och det blir aktuellt att komma igång med vårstädningen. Åtminstone är det så här i södra Sverige, men i norr dröjer det väl fortfarande ännu ett tag innan det blir dags.

Gräsmattan: Vårstädning & Klippning.

Vänta hellre lite längre med städningen än att gå på gräsmattan innan den torkat upp helt.

När gräsmattan väl har torkat upp ordentligt är det dags att kratta bort dött gräs, gamla löv, grenar och annat som ligger kvar och på många håll dolts av snön under vintern.

Här i Skåne börjar gräset så smått att växa redan i april och i slutet av månaden är det dags för den första gräsklippningen. Även om gräset inte växt så mycket kan det ändå vara trevligt att göra en första klippning eftersom det jämnar till och snyggar upp lite extra. Klipp inte gräset för lågt de första gångerna utan låt gräsmattan först få hämta sig efter vintern. Och klipp aldrig av mer än en tredjedel av grässtrånas längd.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Vill du ha en kortklippt paradgräsmatta så klipp hellre ofta och lite. Tänk också på att alltid ha gräsklipparknivarna välslipade, grässtråna ska klippas av och inte slitas sönder. För en paradgräsmatta är alltid en cylinderklippare att föredra, medans det för mer ojämna nyttogräsmattor går lika bra med en rotorklippare. Rent generellt kan man säga att cylinderklipparen, precis som namnet antyder klipper av gräset medan rotorklipparen, trots namnet, slår av gräset.

Håller man bara knivarna välslipade blir i regel resultatet tillfredställande, men med slöa knivar slits gräset sönder, vilket man lätt ser, om man ett par dagar efter gräsklippningen närmare studerar de enskilda grässtråna. Bruna, torkade, ojämnt avslitna grässtrån ger gräsmattan ett ofördelaktigt utseende och kan även vara en inkörsport för sjukdomar. Dessutom gulnar och dör de skadade grässtråna snabbare vid en eventuell torrperiod under högsommaren.

En välskött gräsmatta i bra tillväxt förebygger sjukdomar och minskar även problemen med mossa som är nästan alla villaägares stora gissel. Det vanligaste botemedlet mot mossa brukar vara kalk, och visst det är inget fel med att kalka om det verkligen behövs, om inte annat är det bra för att bibehålla en god jordstruktur. Men som undermedel mot mossa är verkningarna mer tveksamma och av tillfällig art, och det gör inget för att komma tillrätta med den verkliga orsaken. Att bekämpa mossa med kalk är att behandla symptomen och bortse från den egentliga orsaken till problemet.

I en välskött gräsmatta med ordentligt tillväxt är problemen med mossa och ogräs närmast obefintliga.

Gräsmattans behov av växtnäring blir större ju mer man klipper den och ju mer gräsklipp man forslar bort. Nuförtiden finns det knappast någon som låter klippet ligga kvar och det betyder att näringsvärdet och mullhalten i jorden hela tiden minskar. Gödslar man sedan enbart med konstgödsel förstör man jordstrukturen ytterliggare. Maskar och andra småkryp som är beroende av dött växtmaterial för sin fortlevnad dör ut, eller minskar åtminstone drastiskt i antal. När daggmaskarna försvinner blir jorden kompaktare, dräneringen sämre, syretillförseln till gräsrötterna försämras och behovet av moderna påfund som vertikalskärning och luftning är det enda som återstår.


Typiska skador av slöa knivar!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB