Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

"Clivia nobelis" eller "Clivia gardenii"

Hej Sylvia!
Strax innan jul fick jag en stor grön växt som var på väg att kastas bort av ett gammalt par. Den består av många, långa (ca 1 m) och smala blad. Jag fick inte veta namnet på den, men har mina aningar.

Jag tycker mycket om växter av olika slag och försöker få dom att trivas så bra som möjligt, men när jag inte vet vad detta är för växt, så vet jag inte riktigt hur den ska skötas!

Jag har jagat runt på nätet i försök att hitta någon växt som liknar min och fann att den är väldigt lik "Clivia nobelis" eller "Clivia gardenii".

Krukan är ganska stor och det är fyra stycken "lökar" (stammar) i den. Vissa blad har vridit sig, nästan ett varv. Några blad har blivit gula och torra längst ut.

Vid roten är den fjällig och bladen ligger om vartannat. Ibland tappar den friska gröna blad, och jag är rädd att den ska tappa alla!

Jag skulle vara väldigt tacksam om du kunde hjälpa mig med detta! Jag vill absolut inte att denna vackra växt ska skötas fel så att den dör.

Mvh Lisa N

Odla Svarar: 

Det är svårt att identifiera den om man inte alls vet hur den ser ut. Men om du tycker att den är lik en Clivia så satsa på Clivia miniata, den är mycket vanlig särskilt hos äldre. Gick förr som "arvegods" från mor till barn.

Bilder på Clivia miniata finsn bl.a. här: http://www.odla.nu/artiklar/sagan_om_rovkvalster.shtml och http://www.capeseedandbulb.com/clivia1.html

Sylvia