Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Citrus 'Manno di Budda'

Hej Sylvia!
Jag fick i våras ett citrusträd Manno di Budda. Jag har försummat det under sommaren, men nu har jag läst alla era citrusfrågor och ska till våren plantera om det, gödsla regelbundet och ställa ut det när det blivit varmt. Trots att jag försummat det fortsätter det att blomma med väldoftande blommor, men de små frukterna ramlar alla av när de är ca 1 cm. De verkar liksom växa som skaltäckta klyftor. Om jag skulle lyckas att få frukten att utvecklas, hur ser en sådan frukt ut och vilken del äter man? Jag bor i Malmö.

Sofia

Odla Svarar: 

Fingercitronen, även kallad Buddhas hand, Citrus media var. sacrodactylis, ser ut som en stor apelsin där klyftorna inte har vuxit ihop i toppen utan spretar åt varje håll som fingrar med långa, spetsiga naglar som har fått ett gulorange citrusskal på sig. Den saknar nästan helt fruktkött, alltså det finns inget att äta och den har inga kärnor, den är alltså steril.

Trots att frukten är nästan okänd i Sverige, är den faktisk den första orientaliska frukten som kom till Medelhavsområdet med Alexander den Store, ca år 300 före Kristus. Den hör till suckatcitronerna och är ingen ätfrukt, men man kan kandera skalbitar av den eller använda den till parfymtillverkning på grund av att den doftar så gott.

Här finns bild på den: http://www.odla.nu/artiklar/frukt_i_botan.shtml

Sylvia