Byta ut jord i rabatt?

Lillebil

Hej!

Vi har bara bott i vårt hus ett par år men de två somrar vi haft här har vi tillbringat evigheter åt att rensa rabatterna. Det är en rabatt som är ca fyra meter lång och en halvmeter bred. Den andra rabatten är mindre. Det finns knappt några växter i rabatterna och vi har inte bestämt oss för vad vi vill ha där. Men allt ogräs! Och lökarna som förökar sig ska vi inte tala om! Kan det hjälpa att byta ut jorden i rabatterna? Behöver man någonsin göra det? Och i så fall, vad behöver man lägga under jorden för att förhindra ogräset att dyka upp allt för fort?

Tusen tack på förhand!

/Lillebil

Odla Svarar: 

Hej

Om jorden i rabatterna innehåller väldigt mycket rotogräs typ kirskål, kvickrot och liknande, är det säkert enklast att byta ut den då rabatten inte är särskilt stor.

Gräv ner till cirka 50 centimeters djup och ta bort den gamla jorden, fast spara gärna lökväxternas lökar och plantera dem på en annan plats sedan. Lägg en kraftig markfolie/geotextil underst och utmed rännans sidor. Lägg sedan ett lager grov sand eller lecakulor på botten och därefter den nya, ogräsfria jorden. Sådan jord går att beställa i storsäckar från flera olika leverantörer, googla med Jord i storsäck. Kräv garanti på ogräsfrihet!

Gör en snygg avslutningskant som döljer markfoliens kanter och som gör att det blir lätt att klippa gräs runt rabatten, om den ligger mot en gräsmatta. Den hindrar också gräset och ogräset att vandra in i rabatten igen. Se här: Avskilja & kanta rabatter

En annan möjlighet är att sålla den befintliga rabattjorden noga så att alla ogräsrötter försvinner och sedan blanda den gamla jorden med ny jord, fast här är faran att några rotbitar kan slinka igenom och att jorden även kan innehålla ogräsfrö, som gror på våren och så kommer ogräset igen. Fröplantorna kan ni ju förstås lätt rensa bort innan de har hunnit bilda nya långa rötter.

Med vänlig hälsning Sylvia