Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Byta häck från Idegran till Thuja

ingemar

Idegran till ThujaHej,
Har idag en idegrans häck som dör och tittar nu på alternativ för att plantera en ny häck, thuja. Vi är ute efter en snabb växande (höjd&bredd) häck och funderar på Thuja Brabant.

Några funderingar:
Måste jag ta bord all jord som idegranen levt i?
Hur långt avstånd måste man ha vid plantering av thuja (ca 120 cm höga vid plantering) för att få maximal höjd men även täthet (vill ej ha insyn).
Om jag har en kompost (löv) i närheten av häcken, kan den orsak ev. död av idegrans häcken idag?
Vad bör man tänka på vid plantering av ny häck, thuja eller annan häck.

Tack på förhand för din hjälp!
Ian

Odla Svarar: 

Hur illa är det med idegranen? Bild? Den tål nämligen att klippas ner ordentligt så att man liksom börjar om, om den inte är alltför gammal. Varför den dör är det däremot svårt för mig att gissa, men det är knappast din lövkompost som är orsaken. Den skulle säkert velat ha kompostjord som gödning...

Däri ligger också frågan om du kan plantera ny häck där den gamla varit, då jag inte vet varför den dör. Svamp? Skadedjur? Vägsalt? Dålig jord? Stenröse eller byggskräp under jorden?

Mer om häckar kan du läsa här: http://www.odla.nu/artiklar/hackar_1.shtml och http://www.odla.nu/artiklar/hackar_2.shtml.

Ska du ändå satsa på tuja, så blir tujorna visserligen täta och höga - med tiden. Det tar några år att täcka ordentligt. Men se upp om du tänker köpa tujaplantor på byggvaruhus e.d. De är ofta i jutesäckar med avhuggna rötter och många är redan torra vid försäljning! Tuja är extremt känslig mot torka! Så satsa på ordentliga krukplantor från en ansvarsfull plantskola - be om garanti - och köp storlek större, så får du färdigt snabbare. 1 planta per meter räcker om man köper större.

Sylvia