"Brunskrovlig" åkomma på vinbärsblad

jenny harlin

Vad är det för fel på min röda vinbärs buske, se foton, Den har varit okey de tre år jag "kännt den" (gammal), men förra hösten grävde jag lite en ring runt om för en senare flytt i och för sig , denna sommar kom lite bär men bladen mår inte bra- det verkar inte vara från insekter? Den står i soligt läge f.ö.

Jag undrar också hur jag kan "täppa igen" stort hål i gammalt äppelträd, så att "återstoden" ej ruttnar bort annars. Tänker ta bort en del av träd som riskerar att senare kanske falla av, och det är mossa på ett annat träd, finns något medel mot det - huskur? TACKSAM FÖR SVAR

Odla Svarar: 

Det är vinbärsbladlöss som brukar lämna sådana här blad efter sig. Plocka bort angripna blad. Gallra buskarna om de är gamla och risiga, d v s ta bort några av de gamla grenarna helt. Läs mer här: beskära vinbär.

Man bör inte täppa igen hål i träd, det kan bli etter värre! Så låt det vara och njut av trädet så länge det varar, ta sedan bort hela trädet.

Mossan gör ingen större skada heller, så den kan man låta vara. Stör den dig så kan du borsta lite lätt med rotborste utan att skada barken.

Med vänlig hälsning Sylvia