Att beskära vinbärsbuskar
Av Sylvia Svensson
Jag får frågor om hur och när man beskär vin- och krusbär. Här försöker jag reda ut detta!
Röda, rosa och vita vinbär
Eftersom röda, rosa och vita vinbär mest ger bär på 2-5 år gamla grenar, tar man bort en gammal gren vartannat år, så att busken sakta förnyas och hålls ”ung”.
Är vinbärsbuskarna riktigt gamla och risiga buskar kan du börja med att ta bort några av de äldsta grenarna i år och sedan fortsätta med en gren per år.
Även nedhängande, svaga grenar på kanterna kan tas bort när sådana finns.
Ge busken en öppen, bred form, så att luften kan cirkulera fritt. Det motverkar mjöldagg och vinbärsgallmyggan gillar inte att det blåser igenom busken när hon ska lägga ägg!
Gödsla buskarna på våren så att de orkar komma med nya, kraftiga skott.
Lämna inga höga stubbar som kan bli inkörningsport för svampsjukdomar, utan ta av nere vid markytan.
Är det helt nyplanterade buskar, beskärs alla skott ner till 15-20 cm över marken året efter plantering för att de ska förgrenas bättre.
Beskär på hösten Bästa beskärningstiden är på hösten när busken har tappat bladen. I nödfall går det att göra även på vårvintern, januari-februari, bara knopparna inte har hunnit börja svälla. Tänk dock på att vinbär ”vaknar” tidigt!
Svarta och gröna vinbär
Svarta vinbär ger bär både ettåriga och äldre skott, den bästa skörden får man från unga, kraftiga skott. Man kan ta bort ett av de äldsta skotten varje år. Vid nyplanterade buskar beskärs alla skott ner till 15-20 cm över marken året efter plantering för att de ska förgrenas bättre.
Beskärningstid och övrigt, se ovan.
Krusbär
Krusbär beskärs ungefär likadant som röda vinbär. Det behövs rejält med ljus och luft inne i busken för att undvika sjukdomar.
Bästa beskärningstiden är på hösten när busken har tappat bladen, men det går att göra även på vårvintern, bara knopparna inte har hunnit börja svälla.
Stamvinbär och -krusbär
Dessa buskar är vanligen ympade på gullrips eller spärrkrusbär. Man kan också forma ett eget stamvinbär genom att låta ett kraftigt skott växa upp och ta bort de andra. Bind skottet i en kraftig käpp som alltid ska vara kvar så att stammen inte bryts p g a kronans vikt.
Skottet toppas vid lagom stamhöjd och stammen hålls sedan fri från skott så att bara de översta kronskotten tillåts växa.Kronan ska sedan gallras på hösten allt eftersom den sprider ut sig.