Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bondamaryllis, Hippeastrum rutilum

Hej!
Jag har en liten kille på 12 år i min bekantskapskrets som är jätteintresserad av trädgård. Tycker därför det är kul att uppmuntra honom, så gott jag kan eftersom jag själv är trädgårdsamatör och har en hel del kunskap att förmedla. Men nu har jag gått bet.

Någon gång har denna grabb fått en växt efter sin mormor som hon kallade för "Bondamaryllis". Den har nu dött för honom och han vill så gärna ha en ny. Vi vet alla hur svårt det är med svenska namn, men jag vill ändå höra om du har en ledtråd om vad det kan vara. Har sökt på nätet men får inga träffar. Själv funderar jag på om det kan vara en alstroemeria han menar. Har du något tips är jag jättetacksam.

MVH Carina Adolfsson

Odla Svarar: 

Jag tror att den kanske var en "amaryllis" i alla fall, Hippeastrum rutilum, även kallad äkta makar? Bild på den kan du se överst i denna artikel: http://www.odla.nu/artiklar/december.shtml

Den har på vissa håll gått med namnet bondamaryllis eftersom den är småblommig jämförd med de bamsingar som odlades fram med hjälp av köpta lökar. Äkta makar brukade man däremot få en sidolök av från någon som hade, den är svårfunnen i handeln.

Sylvia