Blommor på altan

Eddy

Hej

Vad rekommenderar ni för blommor som jag kan plantera på min altan som blir väldigt varm på sommaren? Är inglasat med plasttak. Inga blommor tar sig.

Mvh Eddy

Odla Svarar: 

Hej

Visst går det att ha blommor även om det är varmt, men du får välja växter som tål värme och dessutom ha inglasningen öppen så att luften kan cirkulera.

Satsa på rejält stora lådor och krukor av tjock cellplast, så kallad EPP (läs mer om dem på länken längre ner), ett material som andas samtidigt som det isolerar växternas rotsystem både mot kyla under vintern och hetta under sommaren. Välj gärna den självvattnande tillsatsen också med vattencisterner, växterna dricker massor av vatten varma dagar i ett sådant läge. Se länk här: Krukor av tjock cellplast, EPP

Tänk också på jordens kvalité, den måste vara riktigt bra för kunna hålla vatten. Köp jord typ U-jord eller Proffsjord. Du kan också blanda in vattenhållande kristaller i jorden så att växterna inte torkar så lätt. Vattenkristaller finns att köpa i Garden Centers.

Beroende på om du tycker att vattna, gödsla och pyssla, så finns det olika växter som kan fungera. Men om du inte vill det, så finns det suckulenter som fetblads- och taklöksväxter och olika, värme- och torktåliga stenpartiväxter. Växter som till exempel doroteablomma och praktportlacka kan fungera fint. Även kaskadpelargoner i stora, självvattnande lådor kan fungera rätt bra.

Med vänlig hälsning Sylvia