Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Björnbär i kruka

Hej
Har planterat en björnbärsbuske i en kruka på altanen nu undrar jag hur jag skall kunna övervintra den. Kan jag ta in den och förvara den mörkt och svalt i källaren eller i en oisolerad bod? Bor i zon 3.

tacksam för svar
mvh Maria

Odla Svarar: 

I zon 3 bör den kunna övervintra ute om den nu inte är någon känslig sydlig sort?

Är krukan vintersäker, så sveper du in den i en jutesäck/väv som du fyller med torra löv både under och omkring krukan och ställer den sedan "varmt" mot en södervägg e.d. så att det inte direkt regnar i den. Under milda perioder kan du kolla så att den inte torkar ut alldeles och vattnar lite vid behov.

Det finns numera krukor som man inte behöver ens svepa, se här: http://www.odla.nu/artiklar/lindesbergskrukan.shtml man bara täcker jorden med något isolerande.

Visst kan du också ta in den i garaget/boden om du hellre vill, men svep in den där också. I källaren behövs ingen svepning men där kanske det är onödigt varmt?

Sylvia