Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Besvärlig tomt

Hej, kan du hjälpa mig skulle jag bli mycket tacksam.
Jag har en stor, till viss del bra, till viss del rätt besvärlig tomt i roslagen (ängs-åkermiljö). Jag skulle vilja ha hjälp med:

1) Tips på en tålig häckplanta som klarar växtplats med en berggrund inte långt under jordlagret. Ca tre meter ifrån växer parallellt en hög granhäck med förvuxna - ganska så risiga och som jag helst vill kapa med rötterna - vanliga vilda granar som vetter mot grannen. Jag har barn så helst inget med giftiga bär/blad. Jag försöker hålla en gammaldags stil på trädgården med bl.a. syren, fläder och fruktträd mm.

2) Sedan finns det ett "hörn" av trädgården där inget vill/kan växa. Solen ligger på hela dagen och en gäststuga är dumt nog placerad här - det blir hett mot stugväggen under sommardagar. Stugan är inget skönhetsmärke direkt (vanlig sjuttiotalsstuga - gulmålad - ligger öppet mitt på en oftast bränd gräsmattesnutt) varför jag skulle vilja skapa ett grönt frodigt hörn med växtlighet mot väggarna alt. runt, framför stugan och som hjälper till att dölja den alt. göra en spännande plats av denna del av trädgården - men hur ska det gå till? Vilka träd, buskar, klättrare, perenner klarar av detta?

Med vänliga hälsningar
Yang za Klemming

Odla svarar:
  1. Häcken skulle kunna vara måbär, Ribes alpinum, den är både gammaldags och klarar ganska tunn jord. Men varför inte bygga upp jordlagret lite först. Ta gärna ner granarna, alternativt stamma upp dem om du vill behålla dem. Ett alternativ till måbär är en romantisk norsk brudspireahäck, Spirea x cinerea 'Grefsheim' som dock kräver mer jord och att man vattnar vid torrperioder.

  2. Du behöver uppenbarligen någonting som skuggar gäststugan mot middagshettan. Fundera på om du kan plantera ett ganska yvigt träd i solens riktning (Hur är jordlagret där? Då jag inte vet det kan jag inte rekommendera något; i god jord skulle jag sagt storvuxet körsbär...) så att skuggan faller på stugan när det är som varmast. En stor, rasslande bambu är också en bra skuggväxt.

    Sedan kan du ev. bygga en romantisk pergola över eller runt stugan (jag vet inte hur hög den är...) och plantera yviga klängrosor (se klängrosartikeln här på Odla, kanske Rosa helenae 'Hybrida' skulle passa!) och kanske även yviga klematis att klättra på dess stolpar. Om jordlagret är magert här också, kan du kanske bygga s.k. upphöjda rabatter (se Odlas metod-avdelning). Det gäller att få tillräckligt djup jord för att växterna skall trivas och jorden inte värms upp. Du kan hålla jorden på plats genom att bygga rabattkanter till den upphöjda rabatten, du kan ta trä, knäcksten eller annat material vad du tycker passar. Framför/mellan rosorna planterar du yviga perenner typ Geranium endressi och G. sanguineum, Lamium maculatum, Sedum cauticolum, S. spurium och liknande som hindrar jorden att torka upp.

    Sedan är det ju inget som hindrar dig att "romantisera" gäststugan med hjälp av en liten veranda, snickarglädje och fönsterluckor m.m.

    Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB