Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att kunna

Alla odlare har sina egna metoder och favoritsätt att odla på. De olika sätten har sina för- och nackdelar. Med lite kunskap och erfarenhet kan man hitta en metod som fungerar bra. Vilken metod som passar dig bäst beror till stor del på läget och vilken sorts jord du har.

Täckodling och ytkompostering är till exempel mycket bra för att bevara fukten om man har en genomsläpplig jord. Är jorden väldigt tung och vattenhållande kan det däremot vara en nackdel då vattnet inte kan avdunsta.

Är det en regnig sommar kan det vara bra med upphöjda bäddar så att överflödigt vatten lätt dräneras bort. En upphöjd bädd blir också fortare varm och man kan därigenom börja odla tidigare.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Med en vattenbädd hålls vattnet kvar och det är en metod som kan vara användbar på torra ställen eller där marken annars inte lämpar sig för odling.

Fördelen med bänk- och växthusodling är att det blir varmare och att man därigenom får ett gynnsammare klimat för värmekrävande växter. För tomat, paprika och gurka är det många gånger nödvändigt med ett lite varmare klimat för att det överhuvudtaget ska bli någon vidare skörd.

Växelbruk i någon form bör alla odlare tillämpa för att undvika jordbundna sjukdomar. För att växterna ska trivas krävs det dessutom olika former av gödning, det finns flera ypperliga näringskällor och man kan välja den gödning som är lättast att få tag på. För att stärka växternas motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur finns det dessutom olika sorters tillskottsämnen man kan tillföra.

Förkultivering är en bra metod för att spara pengar. Antalet växter att välja bland blir mångdubbelt större när man själv kan driva upp dem.

En kompost är något som varje seriös odlare bör ha då man tack vare denna gör en miljöinsats samtidigt som man får en underbar mylla.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB