Beskurna syrener

lotta olsson

Hej! Skar ner gamla syrener i fjor, nu är dom 70-150 cm höga och står i bredd om 1 m och sträckan är 4 m lång. För att inte få långa pinnar ska dom beskäras i år också, som dom blir yviga och buskar till sig?

Göra häck av jasmin!
Det är massor av små skott runt busken, tar jag bara ett och ett skott och planterar i en lång rad, och ska jag beskära dom 1 gång per år för att få en buske, eller det slår upp nya skott hela tiden, från skottet jag planterat?

Lättskötta snabbväxande, buskiga/klängande rosor till vit klematis, läge öst/sydöst gult tegelhus?

vh lotta

Odla Svarar: 

Hej!

Syren: Du skulle tagit bort helt en del av gamla grenar, d v s ändå nere vid markytan. Under vintern gallras rotskott och svaga och skadade skott ut. Har man äldre, dåligt skötta buskar, skall man glesa ut dem successivt under några år genom att skära bort de äldsta och risigaste grenarna först, nästa år tar man några till och tillåter några nya rotskott att växa upp istället. Man fortsätter så tills man har förnyat busken. Om man istället mejar ner hela busken på en gång, resulterar det i en mycket kraftig rotskottbildning som ändå måste glesas och man får vänta längre på blomningen. De vissnade blomklasarna skärs bort direkt efter blomningen, för om de tillåts bilda frö, stjäl de kraft från nästa års blomning.

**Schersmin: ** Jag tror nog att du har en schersmin och inte jasmin. I 99% av fallen när folk säger jasmin menar de i själva verket schersmin! Läs mer här: Jasmin kontra schersmin Du kan gräva upp rotskott runt schersminen och plantera i rad. Det tar ju några år innan det blir färdigt men är väl värd att vänta på. Du behöver toppa skotten för att de ska förgrena sig, men låt dem växa ett par år innan du börjar toppa.

Rosförslag: Då huset är gult och du har redan en vit klematis, så föreslår jag antingen gulorange rosor eller så kan du fortsätta med vita. Även den violetta rosen 'Rhapsody-in-Blue' skulle kunna vara häftig! Varför inte flera rosor om du har plats!

Tyvärr vet jag inte vilken växtzon du bor i, så det är inte så lätt att komma med förslag. Men dessa klarar i alla fall upp till zon 3. Bildgoogla så ser du hur de ser ut:. 'Westerland', 'Chinatown', 'Lichkönigin Lucia', 'Alchymist', 'Goldener Olymp', 'White New Dawn', 'White Nights'.

Med vänlig hälsning Sylvia