Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning etc

Korstörne Tack Sylvia för snabbt svar. Har ytterligare några frågor som jag hoppas du vill svara på.

Beskärning av Korstörne "Sunburst", Gleditsia triacanthos och Skenkamelia, Stewartia pseudocamellia, se bilder.

Mitt Korstörne har ca 1,5 m långa grenar som jag gärna vill klippa in. Går det och i så fall när och hur?

Min Skenkamelia klippte jag tyvärr in i fjol och även toppen (tillfällig sinnesförvirring, tror jag). Vad göra? Skall jag bara låta den vara, har nu fått tre "toppar" istället för en. Klipper man de nedersta grenarna för att forma till ett träd eller...

Ett stort bekymmer är några av mina ca 50 klematis. De fyra äldsta har blommat fantastiskt fint i toppen men bladen nedtill vissnar och hela plantan ser tråkig ut. Är väl inte "vissnesjukan" när den trots allt blommar bra? Har den fått för lite vatten i våras? För lite gödning? (Tycker jag göder och vattnar mycket, men...) Vad göra? Kan jag klippa ner dom nu i höst, gödsla ordentligt, och börja vattna tidigare till våren?

Skenkamelia, Stewartia pseudocamelliaSorterna är: Princess Diana, Summer Snow (täcker stora delar av ett 8-kantigt lusthus i smide) samt två sorter som klipps ner på våren.

Som sagt, hoppas du kan hjälpa mig. 1000-tack på förhand!
Inger

Odla svarar:

Jag ser inget behov att klippa korstörnet, det växer vackert som det är här. Till dess växtsätt hör ju att bli yvig och bred, så se bara till att den får plats. Skulle någon gren ränna iväg mycket mer än de andra, så kan du förstås klippa in lite över ett öga åt rätt håll.

Skenkamelian skulle du kanske kunna stamma upp, dvs. ta bort de nedersta grenarna vid markytan, hålla stammen fri från småskott och så forma kronan så småningom. Alltså om du vill ha den som ett träd. Den långa grenen intill toppskottet kan du korta in lite över ett öga som riktar sig åt det håller där du önskar fler grenar. Toppen kan du låta vara tills vidare, ser ju ut att en av grenarna har tagit på sig uppgiften att vara toppskott.

Tyvärr är det många klematis som beter sig på detta viset, får "fula fötter". Det är inte vissnessjuka utan helt naturligt för vissa sorter. Du kan lugnt klippa bort de fula bladen nertill.

Skugga marken så att den har fötterna i skuggan men huvudet i solen. Ha dock något som hindrar rotkonkurrens om du planterar en skuggande växt intill dess fötter. Täcker ju också lite av eländet med de vissnande bladen.

'Princess Diana' tillhör beskärningsgrupp 3, läs mer här: Beskärningsgrupper, klematis

'Summer Snow' kan du i och för sig klippa på hösten efter att den har blommat färdigt. Men den har rätt dekorativa fröställningar som sitter kvar länge, så du kanske vill ha kvar dem till våren. För det går lika bra att klippa på våren och man behöver inte klippa den ner till backen, bara putsa rejält om man vill att den ska förbli stor.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB