Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskära blandad häck

Hej
Vi har köpt ett hus med en blandad häck som är ca 6 m hög och vildvuxen. Den består av paradisbuske, häggmispel och jasmin och är ca 30 år gammal och gles nertill. När jag försökte rensa ur gamla döda kvistar visade det sig att häcken mest bestod av långa stänglar med blad i stort sett bara högst upp alternativt längst ut.

Vi skulle vilja få den betydligt lägre ca 2-3 m och tät hela vägen, hur gör man? Eftersom Du i ett tidigare svar angående häggmispel sa att 30 år var väldigt gammalt undrar vi om det gäller alla sorterna. Vi har häcken som ett damm och insynsskydd och skulle önska slippa börja om med en ny häck.

Tacksam för Dina råd.
Birgitta

Odla Svarar: 

Visst är 30 år ganska mycket för många buskar, men man kan ju försöka ändå, det kanske håller många år till om man föryngrar det hela.

Då gäller det att gallra i etapper: börja med att ta bort alla gamla, risiga grenar nästan nere vid markytan. Lämna kvar de yngre. Nästa vår tar du de grenar som är "näst äldsta" om det har kommit nya grenar från marken under sommaren. Gör om detta varje år tills de flesta grenarna är utbytta. Du kan också trimma höjden redan i år, dvs. korta in de långa piskorna så att häcken blir jämnhög eller näst intill.

Den heter f.ö. schersmin, inte jasmin... du kan läsa mer om detta här:
http://www.odla.nu/artiklar/jasmin_kontra_schersmin.shtml

Sylvia