Bekymmersam gravplantering

RosMarie Ronnehed

Hej Sylvia

Jag planterade en ros mellan två lavendelplantor på min farmors grav. Lavendeln funkar men rosen kämpar och ser ynklig ut. Det ska sägas att strax intill finns en trädallé upp mot kyrkan. Det medför en del skugga och inkräktande rotsystem. Vad kan jag sätta istället för rosbusken? Tanken var att gravplanteringen skulle vara i stort sett självgående. Någon form av färgklick borde dit men jag har kört fast.

Mvh RosMarie

Odla Svarar: 

Hej!

Skulle du kunna rama in rosens rötter med en rotmatta under jorden som hindrar att de omgivande trädens rötter inte kan komma åt rosens rötter? Välj också en oöm ros typ landskaps- eller marktäckande ros, helst på egna rötter. Sådana som 'The Fairy' är ju vanlig på gravar och brukar funka bra.

Men skulle det vara för skuggigt för en ros, så kan du också plantera en yvig sommarblomma som Flitiga Lisor eller stora sommarbegonior av isbegonia-typ. En sådan brukar växa upp till en halvmeter hög "buske" och behöver inte så mycket annan skötsel om man vattnar och gödslar väl då det är sandjord. Dessa måste dock förnyas varje år.

Kolla också min artikel om gravplanteringar: Växter till kyrkogården

Med vänlig hälsning Sylvia