Bambu

Tomas

Hej jag skulle vilja ha tips på någon fin och lättskött bambu som ska vara i stor kruka på ett soldäck, helst året om, höjd 1,5-2 meter, zon 3-4

Odla Svarar: 

 

I zon 3-4 behöver bambun ordentligt med vinterkläder och att krukan isoleras ordentligt. Det finns så kallade isolerkrukor att köpa, alltså av härdad frigolit. Din bambu skulle kanske klara vintern i en sådan om du ställer krukan på trä eller något annat som isolerar från kylan från golvet och baxar krukan mot en "varm" vägg. Täck bambuns krona med juteväv på vårvintern så att solen inte bränner bladen. 

Men om det blir en kall och lång vinter, inte som nu här i säder, kan jorden i krukan ändå bli tjälad en längre tid och då kan bambun att få torkskador. Det gäller för övrigt alla städsegröna växter som övervintras i krukor utomhus.

Så det säkraste är ändå att du tar in den i ett ljust förråd e.d. som "håller nollan", dvs. runt 0-gradigt. Vattna några gånger under vintern så att den inte torkar ut.

Det finns en dvärgart av bergsbamu som heter Fargesia murielae 'Simba'. Den blir bara 1-1.5 m hög och är lite mindre härdig än bergsbambu.Den klarar sig till zon 3, ev. även 4 i varmt läge om den är planterad i rabatten. I en kruka är rötterna alltid mer utsatta. Den trivs bäst i ett varmt läge, sol-halvskugga. 

Fargesia murielae 'Jumbo' blir 2-3,m och är också härdig till zon 3, ev. 4. Den trivs också bäst i ett varmt läge, sol-halvskugga. 

Sylvia