Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att plantera i krukor

Har terrass men ingen trädgård, kan därav endast ha växter i krukor. Undrar vilka rosor som skulle kunna passa. Vad speciellt jag skall tänka på?

Önskar också fler tips vad som kan passa i krukor.

/Marita

Odla svarar:

Hej

Beroende på hur stor din terrass är, kan du göra en hel "trädgård" med krukor, urnor, lådor och pallkragar. Kanske ett litet "grönsaksland" i några pallkragar i ena ändan och den mer dekorativa trädgården i krukor där den mest syns.

När du köper krukor för växter som ska stå kvar ute året om, satsa gärna på krukor av EPP, ett material som ser ut som hårt hoppressad frigolit. Kolla till exempel här: EPP-krukor - Lindesbergskrukan

Detta material skyddar rötterna mot kyla under vintern och mot hetta under sommaren, det vill säga isolerar. Du kan dessutom lägga på torra löv och/eller granruskor på ytjorden och svepa in det hela i säckväv för att skydda växterna ytterligare under vintern. Baxa sedan hela krukan mot en "varm" husvägg så att det inte regnar direkt i den, ha den dock inte i solen.

Om du vill ha rosor, satsa gärna på antingen klätterrosor som du spaljerar mot en vägg eller pergola. Ha gärna en marktäckande växt vid dess "fötter" som solskydd och för att göra krukan vacker även nertill. Eller så satsa på så kallade coverrosor, alltså låga, buskiga, marktäckande rosor som kan välla ner från krukkanten och fylla hela krukan.

Du hittar massor med tips och idéer på flera sidor om du kollar här: Balkong och uterum

Lycka till med din terrassträdgård!

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB