Apeln verkar ha dött

Karin

Hej

Min gamla (ca 30 år) apel (troligen rosenapel) ser ut att ha dött. Vi beskar den lite hårdare än vanligt förra vårvintern men på sommaren var den hur fin som helst. Vad kan ha hänt? Hur ser jag om den är/varit angripen av svamp?

Kan jag plantera en ny apel där den gamla har stått? Vill absolut ha en apel och funderar på en Malus 'Liset'. Saknar verkligen mitt träd.

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Det är ju så att även växter blir gamla, precis som vi människor.

Jag tror att apeln kan ha drabbats av åldersvaghet och därmed av förmultningssvampar som långsamt håller på att äta upp den inifrån.

Kolla om apeln har några tecken på rotkräfta: finns det bakteriesvulster som ser ut som bruna, förvedade blomkål nere vid markytan, eller, om ni tar ner trädet, på rötterna?

Kolla också om apeln verkar ha röta på stammen, vanligen nära marken. Det ser man också bäst först när man sågat av stammen.

Om du väljer att ta bort apeln och vill plantera ett nytt träd av samma släkt på platsen, var mycket noga med saneringen av jorden. Ta bort stubben, rötterna och all jord där den gamla apeln har vuxit. Byt till frisk, ny jord. Välj gärna en frisk, certifierad E-planta när du planterar nytt.

Här är en artikel som jag för några år sedan skrev om prydnadsaplar: Bäraplar

Med vänlig hälsning Sylvia