Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga potatisland

Hej,
Är fullständig nybörjare i odlingssammanhang men tänker försöka anlägga ett potatisland på en del av en gammal gräsmatta. Området är uppgrävt med hjälp av grävskopa för ett år sedan så själva gräsmattan ligger som omkullvälta jordkokor i en salig röra. Jorden är ganska tung lerjord och inte alldeles lätt att bearbeta. Området är ca 20 kvm, ganska öppet läge med tidvis sol tidvis trädskugga.

Hur bearbetar jag bäst jorden för att jämna till underlaget? Antar att det är nödvändigt att hyra någon jordfräs eller dylikt?

När det gäller jordförbättring har jag läst en del tidigare svar på odla.nu så där känner jag mig ganska trygg.

Vill gärna ha lite blommor i landet också, vilka passar bäst? Har sett att många har ringblommor, är de ett säkert kort?

Mvh Ingrid

Odla svarar:

Det räcker att du tar bort ev. rotogräs och jämnar till med kratta. Den intensiva bearbetningen med kupning och rensning som potatisodling innebär, tar nog död på det mesta av fröogräset under sommaren. Du kan läsa mer om nyodling här: Nyodling

Där du vill så blommor, kan du däremot bearbeta lite bättre: plocka bort ogräs, hacka loss jorden från grästorvarna och släng dem, gärna i botten på en kompost. Tillsätt gärna lite jordförbättring, t.ex. R-dress (Hasselfors, säckar finns att köpa). Ringblommor är ett "säkert kort", men också olika sorters ettåriga vallmo, blåklint, krasse, rosenskära, clarkia, jungfrun i det gröna, blomsterlin, grekisk lövkoja, luktreseda.... Det finns också att köpa färdiga blomsterfröblandningar, t.ex. Blåa blommor, Rosa blommor etc.

Eller så kan du använda Weibulls Frötapet!

Se här:
Tapetsera din rabatt

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB