Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nyodling

Många frågar hur man skall odla upp ett trädgårdsland från antingen igenvuxen gammal trädgård eller nyodling. Man kan säga att all jord som gick att odla kom i odling under 1800-talet. Till slut återstod bara mark som var så stenbunden att inte ens smålänningarna orkade bära bort all sten.

Av Göran Lindeberg

Det var då folk utvandrade till Amerika eller till Norrland för att söka odlingsjord.

Det betyder att när vi vill odla upp tomtmark idag så är det ofta mark som ratats som oduglig för odling. Det finns förstås tomter som varit odlade och under senare år lagts i någon slags träda. Då finns förstås bördigheten kvar och det går att börja odla igen. Man känner igen sådan mark på att det finns gott om örter bl.a. nässlor. Det tyder på godbördighet. Ofta har kvickrot och andra rotogräs tagit över helt.

Om man skall återta sådan mark måste den befintliga vegetationen tas bort. Det kan göras mekaniskt genom upprepade bearbetningar med jordfräs eller kemiskt med t. ex. Roundup. Man kan också täcka marken med svart plast och låta denna ligga kvar en hel vegetationsperiod. Då hindras ljuset att nå bladen och växterna dör.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Ett annat sätt som fungerar om man inte har rotogräs utan en klippt gräsmatta. Då kan man täcka marken med halm eller löv ca 0,5 meter tjockt och sätta potatis i botten av detta löv- eller halmtäcke. Då dödas gräset medan potatisarna letar sig upp och ger skörd. Påföljande år kan jorden brukas som vanligt.

När det gäller uppodling av mark som legat för fäfot är det alltid bra att börja med potatis. Då kan man hacka bort ogräs mellan potatisraderna och genom kupning och annan bearbetning bekämpa det ogräs som gror.

Många tomter består av skogsmark som täckts med schaktmassor av olika kvalitet. Därefter har ett lager med s.k. matjord lagts på och gräs har såtts. Det är ofta vanskligt att odla upp sådan mark eftersom man inte vet hur marken ser ut under det tunna matjordsskiktet.

Ett sätt som jag prövat på dålig mark är att gräva ur den jord som finns och sedan lägga ut en plastpresenning i hålet. I botten läggs ett dräneringsrör som får sticka upp i ena ändan. Detta rör är avsett att vattna i. I den plasttäckta gropen återfylls sedan jorden som blandas med kreatursgödsel, kompost och vad man kan få tag i. På så sätt skapas en jordbädd som fungerar som en stor balkonglåda. Se skiss.

Det är viktigt att landet man skall odla är solbelyst större delen av dagen. Det går inte att anlägga ett trädgårdsland inne i en skuggig skog.


År 1


År 2

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB