Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Anlägga ett potatis- och grönsaksland

Hej! 
Vi planerar att anlägga ett potatis- och grönsaksland på en gammal äng. För att minska ogräset har vi funderat på att ta bort "grässvålen" Är detta en bra ide? Det ser ut att vara lerjord. Kan vi förbättra den med halm, gödsel, kompost och dränering? Vi har fått rådet att lägga ett 50 cm lager köpejord på lerjorden, vilket jag är tveksam till. Det rör sig om minst 5 lastbilslass jord. Jag får känslan av att det endast handlar om att företaget vill sälja jord.

Mvh Karin

Odla Svarar: 

Du har nog alldeles rätt i ditt antagande. Den s.k. köpejorden kan vara av olika kvalitet och ofta tillförs ingenting nyttigt. När man bryter mark är det alltid bra att börja med potatis eftersom man får en massa grästorv. Denna är mullbildande så ta inte bort den. Dränering är nödvändig om det blir vatten stående efter sommarregn. Allt det du räknar upp är bra för mullbildningen. Det blir inte så mycket ogräs för ängsväxterna trivs inte när ni börjar bruka jorden. Däremot kan man få in oanade mängder ogräs med köpejord. Du kan följa min artikelserie om odling ekologisk/konventionell på denna site i vinter. Försök att få ängen uppfräst eller plöjd nu i höst så att tjälen kan jobba med jorden i vinter.

Läs mer:
http://www.odla.nu/artiklar/godsling.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/jord.shtml

Göran