Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Temynta

Monarda didyma
Labiatae

Temyntan är från början en amerikansk växt. Sitt latinska namn har den fått av Nicolas Monardes som skrev Amerikas första flora år 1569. Oswego-indianerna tillredde te av temyntan, sk oswego-te. Det påstås att de vita lärde sig av indianerna att dricka detta te i stället för vanligt te efter "the Boston tea party" år 1773.

Växtbeskrivning:
Temyntan blir ganska hög, ca 80 cm. Den är ingen riktig mynta, mentha, så man behöver inte oroa sig för att den ska sprida sig som myntor gör. Blommorna, med sitt minst sagt rufsiga utseende, är verkligen bland det vackraste i kryddgården. De finns i flera nyanser i rosa, rött och lila. Bladen är tandade och doftar mycket starkt.

Odling:
Plantor kan dras upp från frö inomhus på våren. Det går lätt att föröka temyntan genom att dela den eller genom att ta rotskott. Plantan vill helst stå i full sol, men klarar utmärkt att stå i skugga delar av dagen. Efter några år blir plantan gles i mitten. Då är det dags att föryngra den. För övrigt växer den snällt och ställer inga större krav på dig för att trivas.

Användning:
Blommor och blad används färska eller torkade till sallad och te. Låt teet sjuda 5-10 minuter. Man kan också experimentera med att låta temynta sjuda tillsammans med vanligt te. Precis som det brukar vara med kryddväxter så är bästa skördetiden för bladen alldeles innan blomningen och för blommorna när de precis slagit ut. Temyntan får många blommor, så plockar man lite här och där brukar det inte synas speciellt mycket.

Temynta Temynta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB