Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tayberry

Rosaceae

Tayberry kallas även Boysenbär och björnhallon. Det är en framkorsad hybrid av björnbär och hallon och kommer ursprungligen från Skottland. Bären är purpurröda och kan bli upp till 4 cm långa. Det finns även andra snarlika sorter. Tummelbär, Sunbär, Loganberry och Boysenberry är några andra hybridsorter.

Smaken är uppskattad och påminner mest om hallon. Växtsättet påminner däremot mer om björnbär och rankorna blir flera meter långa. För att utvecklas bra bör växtplatsen vara varm och solig. Rankorna måste ha något att klättra i. Tayberry kan med fördel planteras vid en vägg som den kan klättra på.

Markkraven är ganska höga och jordlagret måste vara mullrikt och djupt. Jorden tillförs brunnen stallgödsel och även sand kan behövas på tyngre jordar. Man planterar Tayberry på våren. Plantorna sätts på samma djup som de stått tidigare och med ett mellanrum på någon meter. Vattna ordentligt. För bättre förgrening klipps två tredjedelar av skotten  bort vid planteringen.

Vill man ha fler plantor är tayberryplantor lätta att föröka. Man lägger en ranka mot jorden och tynger ner den med en sten och täcker med lite jord, men inte mer än att skottspetsen kommer ovanför. Detta görs på våren eller sensommaren. Våren efter har det bildats nya rötter och man kan skilja den från moderplantan. Andra året efter planteringen bildas det bär och efter skörden klipps de skott som burit bär bort. Är busken väldigt tät kan även gallring behövas.

Eftersom tayberry är en korsning mellan björnbär och hallon drabbas den av samma sjukdomar och skadedjur som de. För att inte drabbas av hallonängerns larv (hallonmask) kan man plocka bort de små grå skalbaggarna när de klättrar på rankorna. Gråmögel kan också drabba plantorna. Vid angrepp sprider sig ett grått ludd på karten och bären ruttnar. För att undvika svampsjukdomar bör man beskära så att inte plantorna blir för täta och inte ge för mycket kvävegödsling.

Plantorna kan också drabbas av virussjukdomar som sprids via infekterade plantor. Får man plantor från bekanta måste man kontrollera noga så att de inte är angripna. Man kan se det på bladen som har avvikande färg och skott med dvärgväxt. Angripna plantor måste brännas upp för att förhindra spridning.

Bären plockas efterhand som de mognar under Augusti. Tayberry kan ätas som de är eller användas till saft och sylt.

Tayberry Tayberry

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB