Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spansk körvel

Myrrhis odorata
Umbelliferae

Växtbeskrivning:
Spansk körvel är en flerårig hög växt som dessutom gärna självsår sig. Den blir c:a 150 cm hög och blommar tidigt på våren. De vita blommorna liknar hundlokans. Bladen är ormbunksliknande.

Odling:
Den tycker om mullrik, lerhaltig jord och står gärna lite i skuggan. Det får gärna vara lite fukt i marken. Det räcker som regel med att ha en enda planta, för den blir rejält stor efter några år. Vill man ändå ha flera bör planteringsavståndet vara 70 cm ungefär. När blommorna har vissnat kan man klippa av stänglarna. Bladen blir kvar resten av säsongen. Fröna är stora, c:a 2 cm. Man skördar unga blad efter behag under säsongen. Både de omogna gröna och de mogna bruna fröna kan man samla in. Det är svårt att torka bladen. Spansk körvel har en smak som liknar både anis och lakrits.

Användning

Blad: De kan hackas färska till sallad. Man kan dekorera olika maträtter med dem. De kan användas som brännvinskrydda och till såser, soppor och stuvningar tex. Bladen fungerar utmärkt i rabarber- och krusbärsrätter genom att de mildrar den sura smaken. Detta gör att det går åt mindre socker.

Frön: Till fruktsallad, grönsaker m.m.

Spansk körvel Spansk körvel

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB