Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Smultron, månadssmultron

Månadssmultron: Fragaria vesca v. semperflorens
Rosaceae

De smultron man odlar är vanligen månadssmultron, men de flesta säger bara smultron. Det finns också skogssmultron som växer vilt i stora delar av landet. Smaken på smultron är något alldeles speciellt. Eftersom bären är så små är det många som drar sig för att odla smultron. Nu har de emellertid kommit vissa korsningar som ger större bär och också i andra färger. Smultron blommar och ger bär under hela sommaren och ända tills frosten kommer.

Månadssmultron är lättodlade och bildar oftast inga revor, vilket gör dem lätta att sköta om. De passar mycket bra som kantväxt. Marken bör vara mullrik med ett pH-värde omkring 6,5. Helst ska odlingsplatsen vara lugn och solig. Oftast drabbas inte smultron av skadedjur och sjukdomar.

Vid plantering bör jorden rensas från flerårigt ogräs och blandas med stallgödsel som tillför näring och mullämnen. Liksom jordgubbar får inte smultron planteras för djupt. Sätt dem inte djupare än vad de stått tidigare. Odlar du dem för bärens skull är ett avstånd på drygt 30 cm mellan plantorna lagom och det dubbla mellan raderna. Ska du ha dem som kantväxt kan avståndet mellan plantorna minskas till 20-25 cm.  Vattna ordentligt efter planteringen.

Bären plockas efterhand som de mognar och äts med fördel precis som de är.

Smultron Smultron

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB