Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosmarin

Rosmarinus officinalis
Labiatae

Växtbeskrivning:
Rosmarin betyder "havets dagg" och vid Medelhavet hittar man den mycket riktigt vildväxande. Bladen är barrliknande och ständigt gröna. Blommorna är ljusblå till färgen. Andra färger förekommer. Denna fleråriga buske och förnämliga kryddväxt klarar inte vårt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i kruka. Den kan bli 50 cm hög.

Odling:
Enklast odlar du rosmarinen i en stor rymlig lerkruka, som får stå utomhus på sommaren och som sedan tas in på en ljus och sval, frostfri plats på vintern. Se till så att dräneringen fungerar bra genom att lägga leca-kulor eller små stenar på fatet som krukan står på. Du kan också plantera ut rosmarinen i kryddlandet över sommaren och sedan gräva upp den igen och sätta den i en kruka för vinterförvaring inomhus. Var beredd på att den växer långsamt och inte blir särdeles stor på bara en växtsäsong. Duscha plantan lite då och då. Jorden skall vara lätt och väldränerad och krukan placerad på en skyddad och solig plats när den står ute. Rosmarin kan förökas med sticklingar eller avläggare, frön kan sås inomhus på våren, men enklast är att helt enkelt köpa en färdig planta som man sen försöker vårda av bästa förmåga.

Användning:
Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen.

De hårda torkade bladen krossas sedan i en mortel alldeles innan användningen. Rosmarin passar bra till kött, vilt och kyckling. Den är en förnämlig grillkrydda och även en intressant ingrediens i egna kryddblandningar, doftpåsar, potpurrier och kryddvinäger. Prova också att krydda brännvin med den eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull.

Rosmarin Rosmarin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB