Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ringblomma

Calendula officinalis
Compositae

Ringblommorna är verkligen livsbejakande starka färgklickar i kryddgården. De blommar snällt och länge och tillmäts många goda egenskaper.

Växtbeskrivning:
Ringblomman är ettårig och blir ca 40 cm hög. Den långa blomningen pågår ända fram tills dess frosten kommer på senhösten. Kronbladen varierar mellan gult och orange. Det är starka färger och blommorna liknar små solar. Stjälken är fjunig och grenig med långa blad.

Odling:
Det här är en lättodlad växt. Så frön på våren när jorden blivit tillräckligt varm. Det går också att odla i kruka utomhus. Läget skall vara soligt. Man bör gallra plantorna till 20-30 cm avstånd, en regel som vi aldrig har följt. Det går bra ändå. Ringblomman har små krav på jordmån, men den vill inte stå för blött. Klipp av vissnade blommor efterhand så kommer det snart fram nya.

Ringblommorna frösår sig mycket lätt.

Användning:
Skörda kronblad från blommor som precis öppnat sig.

Använd sedan kronbladen nyskördade eller bred ut dem på lämpligt underlag för torkning. Både torkningen och förvaringen av de torkade kronbladen skall vara i mörker för att de skall behålla färgen. Smaken är inte stark utan ringblommorna används mest för att sätta lite färg på maten. Prova i tex. omelett, soppor, frukt- och grönsakssallad. Mycket vackert i kombination med örter av blå färg som exempelvis gurkörten. I potpurrier ger ringblomman lite mer färg åt det hela. Man kan också tillverka sin egen massageolja genom att låta kronblad dra i olja. Dessutom är ringblomman både en bra bifoderväxt och en färgväxt som ger en gul nyans.

Ringblomma Ringblomma

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB