Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Potatis

Solanum tuberosum
Solanaceae

Utseende och ursprung.
Potatisen härstammar från Sydamerika och kom till Europa först under 1500-talet, men det dröjde ända till 1800-talet innan odlingen i Sverige kom igång i någon större omfattning.

Potatisen är en flerårig, knölbildande ört ca 50 cm hög, med vita, till svagt violetta blommor. Frukterna är körsbärsstora, svagt gröna och mycket giftiga precis som resten av den överjordiska delen av växten. De ätbara knölarna har ett vitt, gulvitt, gult, rosa eller blått kött. Skalet kan variera i färg.

Växtplats och jordmån.
Soligt läge med en lätt, lucker, mullrik och varm jord med ett pH-värde på 6,0-7,0 för att motverka angrepp av skorv.

Sättning och plantavstånd.
April-juni, jordtemperaturen bör inte vara under +7°C. Radavståndet bör vara ca 50-70 cm och avståndet mellan knölarna 20-30 cm. Knölarna sätts grunt och täcks därefter med 5-8 cm jord. För tidigare skörd kan sättpotatisarna förgros på sval och ljus plats i någon vecka.

Allmän skötsel.
Kupning flera gånger under växtperioden, första gången en vecka efter att potatisen kommit upp. Bevattning vid torka.

Gödsling.
Potatis är näringskrävande , men var försiktig med kväve i början eftersom det gynnar bladtillväxten istället för knölarna. Stallgödsel som brukas ner sent hösten innan är det absolut bästa för potatisen.

Skadeinsekter och sjukdomar.
Det finns åtskilliga växtsjukdomar och skadedjur som kan angripa potatisen t.ex. bladmögel, brunröta, filtsjuka, skorv, knäpparlarver, potatiskräfta och potatisnematoder. Genom att välja motståndskraftiga sorter och nytt kontrollerat utsäde, tillämpa växelbruk, kupa ordentligt och vara observant på plantornas utveckling så att man i god tid kan ta bort sjuka eller angripna plantor kan man i de flesta fall förhindra eller åtminstone begränsa omfattningen av de angrepp som potatisen kan utsättas för.

Skörd.
Tidig potatis kan man i bästa fall skörda vid midsommartid. Höst och vinterpotatis skördas under september-oktober.

Näringsinnehåll.
100 g potatis innehåller 70 - 85 kcal, 11 mg C-vitamin och 1,2 mg järn. Den innehåller bara lite fett och proteinet är av god kvalité. Färsk potatis innehåller mer vitaminer än lagrad.

Förvaring.
Mörkt, svalt och frostfritt, +4  - +8°C.

Användningssätt.
Sätten att använda potatis i matlagningen begränsas bara av den egna fantasin. Kokt, stekt, gratänger, friterad, soppor, grytor, ungsbakad, stuvad m m.

Sortval.
En riktigt tidig sort som kan rekommenderas är Silla som har ett gult fast kött. När det gäller höst- och vinterpotatis finns det många bra sorter som är värda att pröva.

Potatis Potatis

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB