Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pimpinell

Sanguisorba minor
Rocaceae

"Rött vin med pimpinella" är ju allom bekant från visan, och pimpinell hör verkligen hemma i en örtagård. Den tillhör inte de mest användbara sorterna, men är mycket vacker. Det är för övrigt inte säkert att det var just pimpinell som Bellman sjöng om. Kanske var det i stället blodtopp (Sanguisorba officinalis) eller anis (Pimpinella anisum).

Växtbeskrivning:
Pimpinell är en flerårig växt som blir ca 60 cm hög och blommar med små, kottliknande, brunröda blommor. Den doftar mycket lite, men bladen har en gurkliknande smak. Bladen är små, vackra och sågtandade. Pimpinell trivs där det finns kalk i jorden. Den finns också vildväxande.

Odling:
Denna växt har tämligen låga krav vad gäller jordmån, men trivs i kalkrik och inte alltför tung jord. Soligt läge tycker den också om, fast lätt skugga går också bra. Har man låtit den gå upp i blom dyker det upp nya små pimpineller lite här och var året efter. Vill du stimulera bladtillväxten eller förhindra spridning så är det bara att klippa bort blommorna.

Användning:
Skörda späda blad under hela växtsäsongen och använd dem färska eller torka dem. Koka dem inte. Pimpinell kan användas som krydda i soppor, sallader, sås och till te, samt även till grönsaker, grytor, kyckling och kryddvinäger. Bladen är som sagt vackra och vi brukar mest ha med dem i maten som dekoration. De gör sig fint i en sommarsallad! Pimpinell gör sig också bra i kombination med någon annan kryddört som tex. fransk dragon eller citronmeliss.

Pimpinell Pimpinell

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB