Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Oregano

Origanum vulgare
Labiatae

Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram. Mejram är för övrigt en nära släkting till oregano.

Oregano brukar vara bland det första man vill plantera i sin kryddgård. Den går också att odla i kruka om vinterklimatet är för bistert.

Från Italien fick vi seden att krydda pizzan med oregano. Samma krydda fanns redan vildväxande i Sverige. Vid tex. den stora fornborgen Torsburgen på Gotland växer det mycket kungsmynta. Man kan fundera över hur den hamnade där. I alla händelser är oregano en gammal kulturväxt som dessutom blommar mycket vackert under sensommaren.

Beskrivning:
Oregano är flerårig och även härdig i södra Sverige. Den blir ca 40 cm hög och blommar med vackra lila blommor i juli/augusti. Den växer till en tät liten buske som fullkomligen kryllar av humlor och bin under blomningen. Bladen är små, äggrunda, aromatiska och sitter längs stjälken.

Odling:
Soligt läge är det bästa. Oregano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta. Den tycker inte om att stå fuktigt. Dålig dränering är en styggelse. Jorden skall helst vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik. Förökning är mycket enkelt: det är bara att dela plantan och se till att det följer med rötter. Det finns också frön att köpa. Vill du formklippa plantan för snygghetens skull är det bäst att göra det på våren. Oreganon behöver få vara ifred när den förbereder sig för vintern. Vill du ändå klippa på hösten skall detta göras med försiktighet.

Användning:
Skörda hela kvistar med blommor en torr, solig förmiddag strax efter det att daggen försvunnit. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. En vind tex. brukar vara ett idealiskt ställe. Det går även att frysa in färska blad. Naturligtvis använder man också färska blommor och blad från det egna kryddlandet direkt i matlagningen. Det är en njutning som redan de gamla grekerna prisade. När det gäller användning av oregano skulle man kunna skriva en hel bok om bara det. Den passar till så mycket. Bara den egna fantasin sätter gränserna. Här kommer ändå några förslag:

Använd oregano färsk eller torkad till pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvning, sallad, tomat- och osträtter.

Prova att krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med några andra av dina favoriter bland kryddorna. Blommorna kan också torkas som eterneller.

Varianter:
Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk oregano (Origanum heracleoticum) som har starkare smak och vita blommor. För skuggigare partier är gulbladig oregano/guldoregano (Origanum vulgare 'aureum') att rekommendera. Lågväxande oregano (Origanum vulgare compacta) är också ett intressant alternativ. Bäst är att börja med den vanliga oreganon och sedan eventuellt bygga ut med fler varianter efterhand.

Oregano Oregano

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB