Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äpple

Malus domestica
Rosaceae

Från att ha varit små, sura vildaplar i höga, glesa, torniga träd är resan till våra stora, saftiga moderna äppelsorter i låga, greniga, lättplockade äppelträd lång. Man ser här tydligt hur stora skillnaderna kan bli vid förädling och odling hos en växtart.

Att plantera ett äppelträd är en investering för framtiden. Planera därför noga var det ska stå så att man slipper flytta på det sedan, eller ännu värre, fälla det!

Välj en sort som är tillräckligt härdig för orten där det ska stå. Om det är ett kallt och blåsigt ställe, välj gärna en sort som är 1-2 zoner härdigare.

Är förhållandet det motsatta, kan du om du vill, pröva ett träd som har zongränsen ett snäpp längre söderut. I och med att klimatet blir varmare, kommer trädet "ikapp" sin zon snart.

Kolla också vilken grundstam trädet är ympad på. Om det är ett litet träd du önskar, ska grundstammen vara svagväxande, vill du ha ett stort träd att sitta under så småningom, välj en kraftigväxande grundstam.

Fundera också på vilken sorts äpple du önskar. Ska de vara söta eller syrliga? Vad ska de användas till? Ska det vara goda att äta direkt eller vill du hellre att de går att lagra länge? Ska de mogna tidigt eller vill du ha sena sorter? Ibland är det äppelprövningar i de större plantskolorna eller i botaniska trädgårdar, passa gärna på och smaka på olika sorter då.

Om det är så att du inte kan bestämma dig, finns det också s.k. familjeträd, d v s träd som är ympade med flera olika sorter. De blir dock inte så jämna till växten, då olika äppelsorter har olika växtsätt.

När man sedan kommer hem med sitt nyinköpta träd, ska man ta tid på sig att plantera det ordentligt. Det räcker inte att gräva en pyttegrop där rotklumpen precis får plats, utan man måste gräva ut ordentligt. Det ska finnas lucker matjord även i omgivningen, det får inte bli en grop i omgivande, hård lera där vattnet står kvar. Att se till dräneringen är alltså viktigt, trädet ska inte stå i vatten hela hösten och sedan få en hård iskaka om fötterna, då förstörs rötterna. Att gräva ner en dräneringsrör i samband med planteringen kan vara klokt.

Ett äppelträd behöver ca 50 cm djup matjord i ett område om 1.5 - 2 m, så det är en bra idé att göra en förhöjning på 20-25 cm över den omgivande gräsmattan.

Plantera sedan trädet lika djupt som det stått i krukan eller några cm djupare. Bred ut rötterna i görligaste mån. Använd också en ordentlig stödkäpp att börja med, särskilt viktigt i blåsigt läge eller till dvärgträd. Slå in käppen innan trädet placeras i gropen, så att du inte slår sönder rötterna med den sedan. Vattna ordentligt och tryck till jorden, men trampa inte. Kolla sedan då och då om trädet behöver vattnas, viktigt särskilt vid vårplantering om det inte regnar.

Beskär trädet vid plantering, men det bästa är att låta plantskolans kunniga trädgårdsmästare göra det redan när man köper trädet. Man ska inte låta trädet rota sig först och beskära sedan!

Och när ska man sedan beskära trädet i fortsättningen?
Det första året efter planteringsbeskärningen kan det få växa till sig. I många böcker och tidningar rekommenderas att äppelträdet beskärs på vårvintern, och det har varit praxis i äppelodlingar och gårdar då trädgårdsmästarna har mer tid på vintern att syssla med det. Men enligt senare vetenskapliga försök är det inte så bra att beskära på senhösten och tidig vår då parasitsvampen som orsakar fruktträdskräfta lättast sprids när temperaturen är under 0 grader.

Men nya rön säger att det är bättre att beskära på sensommaren, men tidpunkten är beroende på vad man vill med trädet. Vill man minska trädets storlek utan att få en massa vattenskott är det bäst att beskära i augusti.

Vill man däremot stimulera skottillväxt på nyplanterade träd, då kan man beskära på våren när temperaturen är ordentligt över 0 grader.

När man än beskär, är det viktigt att vädret är torrt för att hindra svampsporer att få fäste i de nya snittytorna innan de har hunnit torka.

Äpple blommar i april-maj. För att det ska bildas frukt måste det finnas flera olika sorters äpple i närheten, men i dagens tättbebyggda områden är det vanligen inget problem. Vill man dock plantera flera träd, så är det bra att kolla pollineringstabeller som vanligen finns tillgängliga i plantskolorna och skaffa sorter som passar ihop.

Äpple, Malus domestica Äpple
Malus domestica Äpple, Malus domestica, blommor Äpple, blommor
Malus domestica

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB