Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Allåkerbär

Rubus stellarcticus
Rosaceae

Allåkerbär är en korsning mellan åkerbär och alaskahallon. Den blir 20-30 cm hög och blommar på försommaren med stora rosa blommor med god doft. Den är härdig i hela landet och vill ha jord med lågt pH-värde. Bären är dock inte lika aromatiska som det riktiga åkerbäret.

Varje vår växer det upp nya skott från de underjordiska stammarna. På hösten vissnar de ner. Skotten är utan taggar och man kan odla åkerbär som marktäckande växt. Blomningen sker i juni och drygt en månad senare är bären mogna.

Blommorna är tvåkönade och självsterila. För att få bär måste man alltså plantera olika sorters allåkerbär tillsammans. Anna, Beata, Linda, Sofia och Valentina är de sorter som finns. Linda är tidigast. Beata och Sofia ger bra skörd och smakar ganska likt det riktiga åkerbäret. Anna har större och ljusare bär än de övriga. Valentina ger liten skörd och passar därför bäst som marktäckare.

Planteringen bör göras i lucker och vattenhållande jord. Tillsätt gärna brunnen stallgödsel och lite torv, men absolut inte kalk. Allåkerbäret vill ha lågt pH-värde i marken. Platsen bör vara skyddad från hård blåst och det gör inget om platsen är lite skuggig. Genom att skilja de underjordiska utlöparna från moderplantorna kan man enkelt få nya plantor.

Ska man odla allåkerbär för bärens skull, planterar man dem med ett inbördes avstånd på knappt en halv meter och ett radavstånd på en och en halv meter. Det dröjer ett par tre år innan det blir någon vidare skörd. Bären skördas när de är mjuka och glansiga. De blir röda ett bra tag innan de är mogna och man lockas gärna att plocka bären innan de är riktigt mogna.

Eftersom jordstammarna växer ytligt och åt alla håll, kan ogräs bli ett bekymmer. Man bör inte använda redskap till rensningen utan göra det för hand, för att inte skada jordstammarna. Det bästa är om man kan rensa bort allt rotogräs ordentligt och sedan täcka marken med ett lager flis, gräs, halm eller löv. Det hindrar mycket av ogräset. Allåkerbär kan drabbas av samma sjukdomar och skadedjur som hallon och björnbär, men ett större problem är oftast fåglar som också gillar bären.

Bären äts med fördel som de är, men har man gott om bär går de även att frysa eller använda till sylt och gelé.

Allåkerbär Allåkerbär

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB