Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Information om vårlökar

Olika blomningstider för vårlökar:

Genom att välja blomsterlök med olika blomningstider kan en blommande rabatt skapas som startar tidigt i månadsskiftet mars-april och som håller i sig en bit in i juni. Väljer du dessutom lök där blomstjälkarna har olika längd blir det en livfull rabatt.

Vid planteringen är det vackrast att sätta lökarna i grupper och inte sprida ut dem en och en. Grupperna skapar en masseffekt som drar till sig blickarna på våren och de färgklickarna är underbara tidigt på säsongen när naturen inte har så mycket annat att bjuda på. Vid planeringen av rabatten är det viktigt att tänka på att blomlöken mår bäst av om bladen får stå kvar och vissna ner efter att blomningen är över.

Ska löken planteras i en redan befintlig rabatt är det perfekt att kombinera lökväxterna med perenner. Perennernas blad kommer då effektivt att dölja de vissnande bladen hos lökväxterna och rabatten håller sig fin hela tiden och arbetsinsatsen blir minimal.

Vänta inte med plantering!

De inköpta lökarna ska planteras ganska omgående efter inköp för att inte bli dåliga. På hösten går det att plantera ända fram tills frosten gör entré. För att lökarna ska kunna blomma till våren måste de ha en sammanhängande kylperiod, det är därför de måste planteras redan på hösten. Under denna kylperiod rotar sig lökarna i jorden och förbereder sig på blomningsperioden.

Räkna med att plantera lökarna på ett djup som är 2−3 gånger lökens storlek. Men läs också på påsen för planteringsinstruktioner till varje specifik sort. 

Tänk på att mylla ner benmjöl när du planterar vårlökar, en rågad matsked till stora lökar, ex narcisser, och en halv matsked till små lökar, som pärlhyacint. Näringsämnena i benmjölet ligger kvar länge i jorden så att lökarna kan smaska i sig när de behöver.

Om du besväras av rådjur och harar, avstå gärna av de mest begärliga löksorterna tulpanerna och krokusarna. Eller skydda planteringen med skyddsnät.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB