Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förvara lökar och knölar

Många lökar och knölar som har sitt ursprung i andra delar av världen trivs alldeles utmärkt i våra svenska trädgårdar under sommaren, men klarar inte av att hantera vintern. Det samma gäller många av de sorter som tagits fram specifikt för trädgårdsodling. För att kunna ha den här typen av växter i trädgården måste man alltså gräva upp dem varje höst och förvara dem inomhus eller i alla fall frostfritt under vintern tills jorden blir tillräckligt varm för utplantering. Ett annat alternativ är att låta dem växa i krukor året runt eftersom det kan vara lättare att flytta en kruka fram och tillbaka än att gräva upp och plantera om lökar varje år. 

En lök eller knöl som förvaras på lämpligt vis skadas inte alls av att vara uppe ur jorden utan får tvärt om vila samtidigt som den skyddas från röta, djur och sjukdomar. 

Man bör vänta med att ta upp en lök/knöl tills de gröna bladen helt vissnat ned eftersom man vill ge knölen möjlighet att samla på sig så mycket näring som möjligt inför kommande säsong. Därför ska man också se till att vattna och ge näring ända tills bladen är helt skrumpna. På hösten bör man alltid gräva upp frostkänsliga knölar innan frosten kommer, oavsett om de har gröna blad kvar eller ej. För vissa arter går det dock bra att vänta tills efter den allra första nattfrosten.

Exakt hur lökarna bör förvaras varierar, så det är alltid bra att skaffa specifik information om just de arter och sorter du har. Generellt sett tycker mjuka knölar såsom dahliaknölar om att förvaras i torv. Hårda knölar såsom tulpaner går bra att förvara i vanliga papperspåsar, papperslådor och träbackar. Huvudsaken är att det är luftigt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB