Vitlök rena hälsokuren -plantera dem nu!
Utsäde och sortval
I år har jag köpt utsäde på plantskolan, fyra olika sorter blev det. En tidig, svagt lila strimmig vid namn ’Sprint’ och de andra heter ’Messidor’, ’Vigor Supreme’ och ’Sabadrome’, och är alla så kallade vita vitlökar. ’Sprint’ är en riktigt tidig sort och får så kallade topplökar högst upp på stängeln.
Topplökar – smak och odling
Dessa topplökar är ett trevligt tillskott i köket — de är lite torra och har en distinkt, stark smak som passar utmärkt till exempelvis örtsalt. Vill man kan man även plantera dessa små topplökar, även om det kräver lite tålamod innan de har vuxit till sig och utvecklats till riktiga vitlökar.
Samplantering och skyddande egenskaper
Eftersom vitlöken räknas som en utmärkt samplanteringsväxt, främst på grund av sitt innehåll av allicin*, anses den hålla harar, bladlöss och annan ohyra på avstånd.
Så här gör jag
Av just den anledningen kan du plantera vitlök mer eller mindre var du vill i trädgården, gärna intill rosor och fruktträd — det gör verkligen gott för dem. Till dessa ändamål brukar jag ofta använda lite gamla vitlökar från köket, de där som börjat torka eller gro. Jag stoppar ner dem närhelst under odlingssäsongen blir det tid över. Dessa vitlökar ser jag snarare som en hälsokur för trädgården än något jag tänker skörda, men naturligtvis går det bra att skörda dem om man vill.
Färsk blast – användning och odling i kruka
Många glömmer att man även kan använda det färska bladgröna från vitlöken. Blasten är oftast mild och riktig god — wokad eller grillad smakar den helt ljuvligt. Jag har faktiskt odlingskrukor i växthuset och på fönsterkarmen bara för att kunna skörda färsk blast snabbt och enkelt.
Tips för färsk vitlöksblast
Till detta behövs inga särskilda lökar eller utsäde — ta bara vanlig vitlök, sätt klyftorna ganska tätt ner i porös, näringsrik jord på cirka 5 cm djup. Vattna och placera krukan ljust, men undvik att övervattna då lökarna lätt ruttnar vid för mycket fukt.
Plantering i köksträdgården
När det gäller plantering ute i köksträdgården är det ändå bäst att använda ett friskt och virusfritt utsäde av hög kvalitet. Vitlök trivs bäst i djupbearbetade, näringsrika sand- eller lerjordar — men den ogillar att stå blött under vintern, då riskerar den nämligen att ruttna.
Gödsling och näring
Gödslas gärna med välbrunnen stallgödsel och komplettera gärna med benmjöl vid planteringstillfället för att ge lökarna så bra start som möjligt.
Avstånd och planteringsdjup
Vitlöken planteras med cirka 10 cm mellanrum om du vill skörda varannan och äta som primör i början av sommaren. Annars är 15 cm mellan lökarna och 35–40 cm mellan raderna lagom. Planteringsdjupet bör vara strax över 5 cm.
Vitlökens näringsämnen och hälsoegenskaper
Glöm heller inte vitlökens alla näringsmässiga kvaliteter. Den innehåller, förutom det antibakteriella och svampdödande ämnet allicin som skyddar plantan mot skadedjur och ger vitlöken dess karaktäristiska doft, även mineraler såsom kalcium, fosfor, järn, selen och mängder av vitaminer.
Mer om allicin
Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella och antimykotiska ämnet allicin. Allicin är en svavelorganisk förening som bildas i vitlök och skyddar växten mot angrepp av skadedjur. Det är allicin som ger vitlöken dess karaktäristiska doft. Vitlöken innehåller också kalcium, fosfor, järn, selen och en rad vitaminer.
Odlingsglädje och mångsidighet
Med dessa tips i åtanke kan du verkligen använda vitlök som en mångsidig växt i din trädgård — både till matlagning och för att stärka växthälsan generellt. Lycka till med din odling!
Hälsningar
Tyra