Visste du att
Kornettblomman – Skir blomprakt i miniformat
Man behöver riktiga falkögon för att se kornettblommans frön – de är nämligen otroligt små och det går hela 25 000 stycken på ett enda gram! Om man lyckas så dessa mikroskopiska frön belönas man med en elegant och blomvillig växt som brukar påminna om en liten orkidé. Det är kanske just blomman – spenslig, trattformad och ofta i ljuva färger – som gör kornettblomman så uppskattad och tidlös. Med så skira och vackra blommor behövs egentligen inget extra – ställ den i en enkel och vacker terracottakruka för att låta dess naturliga skönhet ta plats i rummet.
Kornettblomman (Streptocarpus x hybridus) är lättskött och passar ypperligt för inomhusodling, även i mindre hem eller på fönsterbrädan. De långsmala eller något vågiga bladen bildar en låg rosett, ur vilken gracila stjälkar med trattformade blommor reser sig. Färgprakten brukar variera – du hittar allt från blått och violett till purpurrött, rosa och vitt, ofta med fina övergångar och mönster. Blomningen är riklig och långvarig, från tidig vår ända fram till sen höst.
Skötsel och placering
För att kornettblomman ska trivas bör den placeras ljust, men skyddad från den starkaste sommarsolen. Under vintermånaderna vill den ha så mycket ljus som möjligt, men undvik kallt drag. Den utvecklas bäst i väldränerad jord och klarar sig utmärkt så länge den får torka upp ordentligt mellan vattningarna – dess tunna rötter tycker inte om att stå vått. Svag näring, ungefär varannan vecka under vår och sommar, räcker gott. På hösten och vintern minskar man både vattning och gödning, eftersom växten då behöver vila.
Tack vare sitt ursprung i fuktiga bergsområden uppskattar kornettblomman också en något svalare viloperiod (10–15°C), samtidigt som den är tålig mot de flesta vardagliga skötselmissar. När bladen åldras kan de få bruna kanter, vilket enkelt åtgärdas genom varsam bortklippning.
Förökning och frön
Vill du prova att föröka din kornettblomma är det enkelt – klipp av bladbitar på några centimeter och stick ner dem snett i fuktig jord. Snart har du nya små plantor! För den tålmodige går det även att så de pyttesmå fröna, men här krävs noggrannhet och tålamod.
Tips för vacker blomning i hemmet
Kombinera gärna kornettblomman med andra blommor för extra färgprakt, eller njut av den alldeles för sig själv. Dess eleganta, orkidéliknande blomma gör sig särskilt bra i en enkel miljö där den får stå i centrum. Den trivs utmärkt året om på en ljus plats inomhus, och du kan successivt byta ut äldre plantor mot nya för att få jämn och riklig blomning.
Alströmeria – från vetenskap till blomstrande skönhet
Visste du att Klas Alströmer, som har gett sitt namn till alströmerian, också var en av initiativtagarna bakom Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg? Han var dessutom preses i Vetenskapsakademien, bidrog till att modernisera svenskt jordbruk och byggde vägar. Trots alla hans betydande bedrifter är det genom en liten blomma som hans namn blivit mest känt och lever kvar i folks medvetande.
Alströmerian är med sina färgstarka blommor ett praktfullt tillskott till såväl buketterna som festen. Enkelt och charmigt är det att göra en liten krans av alströmeria och mimosa till vårbjudningen, att använda som välkomstprydnad på ytterdörren, vid dukningen eller kanske som festlig ljusmanschett.