Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Virus på Hosta

Årets perenn 2011, som utses av Perennagruppen, är _Hosta fortunei_, en vacker och odlingsvärd växt för halvskuggiga till skuggiga lägen. Hosta kan drabbas av ett virus, _Hostavirus X_. Sylvia Svensson har tagit reda på vad viruset innebär.

Hostavirus X (HVX): Fakta, spridning och hantering

Perennaodlarna är väl medvetna om att Hostavirus X existerar i Sverige, och de ser det som mycket positivt att diskussionen om detta virus har kommit igång. En ökad kunskap i ämnet, både bland odlare, trädgårdsentusiaster och allmänhet, är det bästa sättet att begränsa och förebygga spridningen. Medvetenhet om hur viruset sprids och hur det känns igen är avgörande för att skydda våra hostabestånd.

Jag har intervjuat en av The American Hosta Society's aktiva medlemmar, Viktoria Serafin från Glenbrook Farm, som är en av USA:s större hostaodlare. Hon betonar att Hostavirus X inte dödar plantan, men smittade plantor förlorar sitt prydnadsvärde på grund av tydliga och ofta fula symtom. Det kan dröja flera år från smitta till sjukdomstecken, vilket gör det svårt att identifiera den i ett tidigt skede. På bilderna från Glenbrook Farm syns tydliga exempel på de olika symtom hostaviruset ger. Fler bilder finns för att illustrera olika sjukdomsbilder.

Symtom på Hostavirus X

Symtomen på HVX varierar mellan olika hostasorter och beror också på hur länge plantan varit smittad. Vanliga tecken är:

  • Bläckliknande mörka missfärgningar längs bladnerverna – ofta det mest igenkännbara (kallas "ink bleed")
  • Mönster eller fördjupningar i bladytan – vissa områden kan bli insjunkna eller få ett "mosaikliknande" utseende
  • Ovanliga färgskiftningar såsom grøna eller gula fläckar som kontrasterar mot normalbladet och ibland “blå” fläckar på annars gula blad
  • Viss skrumpning – delar av bladet kan se vissna, sjunkna eller kollapsade ut, men döda partier är sällsynta

Tips för identifiering

Symtomen är oftast tydligare på gul- eller ljusbladiga hostasorter och kan vara svårare att upptäcka på mörkgröna sorter. Vissa hostor visar infektion först flera år efter att de blivit smittade, vilket gör att en sjuk planta kan sprida virus länge innan symtomen märks.

Spridning och åtgärder

Viruset förs i första hand in i trädgården med nya plantor. Att köpa hostor från betrodda och välrenommerade odlare minskar risken, men ingen kan garantera helt virusfria plantor eftersom symtom ofta dröjer. Viruset sprids främst genom:

  • Arbetsredskap (spade, kniv, sekatör) som använts på smittade hostor och sedan på friska plantor, då virus förs över genom växtsaften.
  • Delning och plantering där redskap, handske eller växtsaft för med sig smitta mellan plantor.
  • Det finns inga belägg för att viruset sprids via jord eller frön.

Förebygg och hantera smitta

För att undvika spridning är det viktigt att alltid desinficera redskap med sprit eller klorin efter att de varit i kontakt med hostor, särskilt vid delning och beskärning. Om infekterade hostor upptäcks är det nödvändigt att omedelbart gräva upp och ta bort plantorna. Dessa ska aldrig läggas på komposten utan skickas med hushållssoporna eller bränns för att eliminera smittorisken.

Man bör undvika att plantera nya hostor på samma plats där en smittad planta stått, åtminstone under flera års tid.

Se mer om Hostavirus och dess symtom på: In The Country

Erfarenheter från svenska perennaodlare

Perennagruppens ordförande Jonas Bengtsson från Djupedals Plantskola understryker att det förekommer flera olika virustyper som kan ge varierande symtom, men dessa är ännu inte helt utredda i Sverige. Ofta stämmer inte svenska symtom exakt överens med de amerikanska bilder som cirkulerar. Men grundråden är de samma: var noga med var du köper dina hostaplantor och håll gott avstånd mellan plantorna vid plantering.

Trots modern laboratorieteknik går det aldrig att garantera att en hosta är helt fri från virus. Dock säljer ingen ansvarig odlare plantor som visat typiska symtom. Nästan alla hostor som säljs i Sverige importeras från Holland, där odlarna numera tillämpar striktare arbetsmetoder och har ökad kontroll för att motverka virusets spridning. Avstånd mellan plantor är särskilt viktigt när nya plantor planteras.

Ökad kunskap, hög hygienstandard och försiktighet vid hantering av hostor är de mest effektiva medlen för att skydda våra trädgårdar mot Hostavirus X.

Läs mer om Hostavirus på: In The Country

Sammanfattning

Hostavirus X är ett virus som endast angriper hostor och reducerar växternas dekorativa värde genom olika, ofta diskreta, missfärgningar och förändringar i bladvävnad. Eftersom symtomen kan dröja i flera år är inköp från betrodd odlare, god hygien vid trädgårdsarbete och medvetenhet om sjukdomen avgörande för att minska risken för smitta och spridning. Ytterligare information samt bildmaterial finns på den rekommenderade länken ovan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB