Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Virus på Hosta

Årets perenn 2011, som utses av Perennagruppen, är _Hosta fortunei_, en vacker och odlingsvärd växt för halvskuggiga till skuggiga lägen. Hosta kan drabbas av ett virus, _Hostavirus X_. Sylvia Svensson har tagit reda på vad viruset innebär.

Av Sylvia Svensson

Perennaodlarna är väl medvetna om att Hostavirus X existerar i Sverige och de ser det som positivt att diskussionen om detta virus kommit igång. Det kommer att leda till ökad kunskap i ämnet i alla led. Kunskap och medvetenhet om viruset är det bästa sättet att begränsa dess spridning.

Jag har intervjuat en av The American Hosta Society's aktiva medlemmar, Viktoria Serafin från Glenbrook Farm, som är en stor hostaodlare i USA. Hon säger att Hostavirus X inte dödar plantan men gör den väldigt ful. Det finns olika symtom, som hennes bilder här får illustrera.

Fler bilder finns här

Spridning och åtgärder

Man undviker att få in viruset i sin trädgård genom att endast köpa hostor från betrodda odlare, men ingen kan garantera helt virusfria plantor, då det kan gå många år innan symtomen syns.

Viruset sprider sig i huvudsak från en hosta till en annan genom t.ex. arbetsredskap som kommit i kontakt med växtsaften vid delning eller plantering. Arbetsredskap som kommit i kontakt med eventuellt smittade hostor bör steriliseras med sprit eller klorin.

Skulle viruset ändå ha kommit in i trädgården ska hostor som visar symtom genast grävas upp. Lägg dem inte i komposten utan skicka dem med soporna eller bränn.

På samma plats där en smittad hosta stått bör nya hostor inte planteras, i alla fall inte på många år!

Perennagruppen säger

Jag har också pratat med Perennagruppens ordförande Jonas Bengtsson från Djupedals Plantskola. Han säger att det kan vara olika sorters virus som ger olika symtom, men dessa är inte så väl utredda ännu. Enligt honom har ingen hosta här visat likadana symtom som dem som finns i USA.

Hans råd är att vara försiktig med var man köper sina hostor och att ha ett ordentligt avstånd mellan hostorna när de planteras. Det går dock inte att garantera att en hosta är helt virusfri även om den testats i laboratorium. Men ingen odlare säljer plantor som visat symtom. Nästan alla hostor som säljs i Sverige kommer från Holland, där odlarna nu vidtar åtgärder för att hindra spridningen genom ändrade arbetsmetoder och ökad kontroll. Man ska ha ett rejält mellanrum mellan plantorna när man planterar nya.

Läs mer om Hostavirus på: In The Country

Läs mer om Årets perenn 2011

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB