Vinterskydda städsegröna växter!
När vinterskydd är viktigt för vintergröna växter
Vi är snarare än man anar framme på vårsidan av året! Så snart vårsolen börjar värma är det dags att tänka på solskyddet för de vintergröna växterna.
Varför behöver vintergröna växter skydd?
Det är nu risken för frystorka eller tjältorka är som störst, eftersom växternas ovanjordiska delar börjar avdunsta fukt när de träffas av solens strålar – men om jorden fortfarande är frusen kan rötterna inte ta upp nytt vatten för att ersätta förlusten. Detta är särskilt allvarligt för unga eller nyplanterade exemplar vars rötter ännu inte nått tillräckligt djupt under tjälen.
Därför bör du skydda vintergröna växter med vinterskyddsväv eller annat material så fort solen börjar värma i februari. Skyddsåtgärderna är särskilt viktiga under de första tre–fyra vintrarna, tills plantorna utvecklat ett mer omfattande rotsystem som klarar upptaget även under kalla vårar.
Vårvinterns utmaningar
Under de senaste åren har vi sett att hårda, långa vintrar med barfrost långt in på våren, speciellt i södra Sverige, har orsakat stora problem. Särskilt unga plantor kan snabbt torka ut, bli bruna och fula eller till och med dö om de inte får rätt skydd i tid!
När ska skyddet på?
Du kan lägga på skydd redan på senhösten, men många vill njuta av de vintergröna växterna under advent och helger. Därför räcker det gott att täcka i februari – bara du gör det i tid innan solen börjar gassa för fullt. Skydda vintergröna växter tar upp ytterligare detaljer kring detta.
Extra känsliga växter på våren
Extra känsliga för vårvinterns uttorkning är exempelvis unga plantor av ädelgran (Abies), buxbom (Buxus), en (Juniperus), mahonia (Mahonia), blågran (Picea glauca), douglasgran (Pseudotsuga menziesii), rododendron (Rhododendron), idegran (Taxus), tuja (Thuja) och hemlocksgran (Tsuga). Men även andra vintergröna eller städsegröna växter, särskilt de som sticker ovanför snön, mår bra av ett skyddande lager.
Välj rätt skyddsmaterial
Själva skyddsmaterialet ska vara av sådan kvalitet att det släpper igenom luft och inte stänger inne för mycket värme under soliga dagar. För högre växter säljs grön, gles vinterskyddsväv, men du kan också använda juteväv/säckväv som finns att köpa som metervara. Fiberduk eller plantskyddsfleece fungerar bra om du använder flera lager. Det finns dessutom dekorativa "växtkläder" i olika mönster för den som vill kombinera funktion och utseende.
Tips för montering
Tänk på att lämna lufthål – till exempel högst upp – för luftcirkulation, så växten inte riskerar mögel eller tryckskador. Ett bra alternativ är att bygga upp ett litet "wigwam-tält" av bambupinnar eller liknande och spänna väven utan att den ligger tätt mot växten.
Lågväxande plantor skyddas ofta naturligt av snön. Men när snötäcket börjar försvinna eller om det råder barmark under frusen period, kan till exempel granris användas som skydd. Kanske kan julgranen göra nytta en sista gång i trädgården?
Hur länge ska skyddet vara kvar?
Skyddet bör sitta kvar tills marken säkert har tinat upp och växterna åter kan ta upp vatten. Om värmen dröjer kan du snabba på upptiningen och hjälpa känsliga växter, som rododendron, genom att vattna med ljummet vatten runt roten. De har ytliga rotsystem och kan gynnas mycket av sådan extra omsorg.
På så vis minskar du risken för frystorkeskador och ger växterna en trygg start när våren kommer på allvar. Vill du läsa mer om hur och varför du bäst skyddar dina vintergröna växter, se gärna Skydda vintergröna växter för utförligare information och tips.
Sammanfattande råd och checklista
Råd att följa:
- Täck unga och känsliga vintergröna eller städsegröna växter när vårsolen börjar värma, oftast i februari.
- Använd ljusa, luftiga material som släpper igenom syre och inte stänger inne värme.
- Montera skyddet så att det inte trycker mot växten – använd gärna en enkel ställning.
- Ta bort skyddet först när marken har tinat och växten åter har tillgång till vatten.
- Vid långa, kalla vårar kan du påskynda upptiningen med ljummet vatten, särskilt runt ytrotade växter som rhododendron.
Lycka till med att skydda dina vintergröna växter och ge dem bästa möjliga start på vårsäsongen!