Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterskydda de städsegröna växterna!

När vårsolen börjar värma är det dags att tänka på de vintergröna växterna. De ovanjordiska delarna börjar avge fukt så fort solens värmande strålar träffar dem och om jorden då fortfarande är frusen, kan de inte suga upp vatten med rötterna för att kompensera fuktförlusten.

Skydda vintergröna växter mot vårvinterns påfrestningar

Särskilt för unga plantor kan vårvintern vara helt förödande; de frystorkar upp och blir bruna och fula, och i värsta fall dör de helt. För att undvika att detta händer bör man skydda sådana växter med en vinterskyddsväv så fort solen börjar värma i februari. Detta skydd bör finnas de tre–fyra första vintrarna tills plantorna har utvecklat djupare rötter som når under tjälen och bättre kan ta upp vatten, även när marken fortfarande är frusen.

När och vilka växter ska skyddas?

Det går förstås bra att lägga på skyddet redan på hösten, men det hinner man ofta även i februari, innan solen hunnit bli alltför stark. De växter som är extra känsliga för uttorkning på vårvintern är exempelvis unga plantor av ädelgran (Abies), buxbom (Buxus), olika enar (Juniperus), mahonia (Mahonia), blågran (Picea glauca), douglasgran (Pseudotsuga menziesii), rododendron (Rhododendron), idegran (Taxus), tuja (Thuja) och hemlocksgran (Tsuga). Men det är klokt att skydda även andra unga vintergröna växter om de sticker upp ovanför snön.

Val av material för vinterskydd

Skyddsmaterialet man använder ska vara av sådan kvalitet att det andas – det vill säga, det ska inte bli för varmt under skyddet och det måste släppa igenom luft så att växten mår bra. För högre växter finns grön och gles vinterskyddsväv att köpa, men även juteväv i metervara och vit, tunn plantskydds-fleece fungerar utmärkt. Det är också bra att lämna ett litet lufthål längst upp så att luften kan cirkulera. För att undvika tryckskador kan man bygga upp en "wigwam" av bambukäppar eller liknande och spänna väven utanpå, så att den inte ligger tätt mot växten – se exempel på solskyddsväv i praktiken och ännu ett utförande.

Tips för skydd av lägre växter

Lägre växter skyddas ibland naturligt av snön, men när snön börjar smälta bort eller om det är frusen barmark kan man täcka dem med grankvistar – kanske kan till och med julgranen få göra nytta en sista gång!

För den som vill ge sina vintergröna växter extra fina vinterskrudar finns det nu även vackra "kläder" bland Weibulls Garden Styling-produkter. Varför välja murriga skydd när det finns tjusiga, exempelvis med bladmönster?

När ska skyddet tas bort?

Skyddet bör vara kvar tills marken har tinat upp ordentligt och växterna kan ta upp vatten igen. Om våren är torr kan man snabba på upptiningen genom att vattna med ljummet vatten. Det är särskilt viktigt för växter med ytliga rötter, som rododendron, där tinad jord tidigt kan göra all skillnad.


Bilder


Genom att använda rätt material och montera det med hänsyn till både luftcirkulation och växtens känslighet ökar du chansen att dina vintergröna växter klarar sig fräscha och fina genom den kritiska vårvintern.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB