Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterskydda de städsegröna växterna!

När vårsolen börjar värma är det dags att tänka på de vintergröna växterna. De ovanjordiska delarna börjar avge fukt så fort solens värmande strålar träffar dem och om jorden då fortfarande är frusen, kan de inte suga upp vatten med rötterna för att kompensera fuktförlusten.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Särskilt för unga plantor kan detta vara helt förödande, de frystorkar upp helt enkelt och blir bruna och fula, i värsta fall dör de helt!

Därför bör man skydda sådana växter med en vinterskyddsväv så fort solen börjar värma i februari. Detta skydd bör man ha de tre - fyra första vintrarna, alltså tills plantorna har utvecklat djupare rötter som når under tjälen.

Man kan förstås lägga på skyddet redan på hösten, men det hinns gott med även nu i februari, innan solen har börjat gassa på.

Växter som är extra känsliga för uttorkning på vårvintern är t.ex. unga plantor av ädelgranar,(Abies), buxbom (Buxus), enar (Juniperus), mahonia (Mahonia), blågran (Picea glauca), douglasgran (Pseudotsuga menziesii), rododendron (Rhododendron), idegranar (Taxus), tujor (Thuja) och hemlocksgranar (Tsuga). Men det skadar inte att skydda alla de andra unga vintergröna växterna också, om de sticker ovanför snön!

Skyddsmaterialet ska vara av sådan kvalitet att det andas, så att det inte blir varmt där under.

För högre växter säljs det grön, gles väv som heter just vinterskyddsväv, men man kan också använda juteväv, som också finns att köpa som metervara, liksom den vita, tunna plantskyddsfleecen. Det är också bra att lämna ett lufthål längst upp så att luften kan cirkulera. Man kan rigga upp en "wigwam" av bambukäppar e.d. som man sedan spänner väven på, den bör inte ligga alldeles tätt inpå så att den orsakar tryckskador.

De lägre växterna kanske ännu skyddas av snön, men när snön börjar försvinna eller om man har barmark som är frusen, kan man använda t.ex. grankvistar, kanske gör julgranen här sin sista tjänst.

Weibulls har kommit med vackra "kläder" till växterna bland sina Garden Styling-produkter. Varför ska växterna ha murriga kläder när det finns tjusiga, bladmönstrade?

Skyddet ska man låta vara kvar tills marken säkert har tinat upp så att växterna kan få vatten. Man kan snabba upp processen genom att vattna jorden med ljummet vatten. Särskilt rododentron har ytliga rötter, så att tina upp jorden runt den kan hjälpa mycket.

Foto: Weibulls


Foto: Sylvia Svensson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB