Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterns presentblomma

Vinterns presentblomma Azalean samlar in pengar till Victoriafonden

Titta efter det blå sigillet med Kronprinsessan Victorias fond när du köper en azalea nu i november. Då vet du att två kronor av azaleans pris oavkortat går till Victoriafonden för extra stöd till barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder.

I ett samarbete mellan Kungliga Blomsterstiftelsen, Radiohjälpen, svenska azaleaodlarna och handeln sker en insamling till kronprinsessans Victorias fond.

Initiativtagare till kampanjen är Kungliga Blomsterstiftelsen som bildades i samband med H M Konung Carl XVI Gustafs 50-årsdag 1996.

Ett år senare startades fonden med Kronprinsessan som beskyddare. Fonden ger bidrag till olika ideella föreningar och organisationer. Radiohjälpen Victoriafonden post - och bankgiro 90 1950-6.

Victoriafonden växer
Under veckorna 44-47 kommer azaleorna vara märkta med Victoriafondens blå sigill. För varje såld azalea som bär detta sigill går 2 kronor av azaleans pris oavkortat till Victoriafonden. Detta är femte året som de svenska azaleaodlarna tillsammans med Kungliga Blomsterstiftelsen, handeln och Radiohjälpen gör en insamling till Victoriafonden.

Under de tidigare fyra åren har azaleaodlarna sammanlagt samlat in 580.000 kronor. Toppen nåddes år 2000, då hela 180.000 kr samlades in.

”Vi märker en markant ökad försäljning av azaleor under dessa veckor”, säger Maria Lundgren, Arvidssons i Fjärås, en av azaleaodlarna i kampanjen. Så passa på och förgyll ditt hem med azaleor och gör en god gärning på samma gång.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

10 år för att ta fram ny sort
Nya azalea-sorter tar 10 år eller mer att få fram. Det finns inte så många lila sorter i kommersiell odling. Förädlingsarbetet har de senaste åren strävat efter att hitta nya lila sorter som är lättodlade och går att driva redan i oktober-november. Den tidiga lila sort som nu finns 'Flamenco' är svårodlad och odlas därför lite.

1991 gjordes en korsning som gav flera nya lila sorter som varit under provodling under 90-talet hos Arvidssons i Fjärås.

Sorten 91-V-5 från denna korsning visar sig vara bra att odla, går att driva tidigt och ger stora hållbara blommor för konsumenten. Denna sort kommer snart att få ett namn. Den finns redan begränsat i handeln november 2003.

Ett välkommet färginslag bland de 15-20 sorters Vogel-azaleor som finns i drivning under hösten. Vogel-azaleor som finns i drivning under hösten – Vogel-azaleorna finns i rött, vitt, ceris, orangeaprikos, rosa och två-färgade. Där den tvåfärgade ceris-vita 'Hülsten' är den nyaste sorten.

AZALEA Rhododendron simsii
Rhodos – ros Dendron – träd

Azalean är släkt med rododendron och kommer ursprungligen från bergstrakter mellan Kina och Indien. Azalean är en långsamväxande vedartad buske som förökas via sticklingar. Detta görs idag framförallt i Belgien, Holland och Tyskland där sedan plantorna odlas upp under 1-4 år för de normala azaleorna eller upp till 36 år för jätteplantor. Till svenska odlare kommer azaleorna som färdiga plantor med redan inducerade (stimulerade) knoppar, ibland redan färdigutvecklade sådana. Här drivs de sedan i växthus vid en temperatur av 22º C i mellan 2 - 4 veckor tills de första blommorna slår ut. Då är det dags att leverera ut dem till butikerna.

Skötselråd
För att få största möjliga glädje av sin azalea ska man välja en planta där knopparna visar färg, gärna med ett större antal blommor utslagna.

En azalea vill stå ljust men då den inte uppskattar torr värme placeras den hellre på ett bord innanför fönstret än direkt ovanför elementet. Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet.

Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr. Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger blomningstiden.


Sorten 91-V-5 som ännu ej har fått ett namn. Den finns redan begränsat i handeln i november 2003.
Foto: Maria Lundgren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB