Vintergröna barrväxter gör revansch - skötsel, plantering och beskärning!
Skötsel och plantering
Jorden där du planterar bör vara näringsrik och genomsläpplig. Om den är för sandig eller lerig, blanda upp den med lite torv samt planterings- eller kompostjord. Du kan plantera barrväxter så länge det inte är tjäle i marken. Kom ihåg att barrväxter avdunstar vatten året om, så de får aldrig torka ut. Vattna rikligt vid plantering och se gärna till att plantan är ordentligt vattnad även i krukan innan den sätts ut.
Gödsla inte vid plantering och aldrig efter juli månad. Ge en grundgödsling tidigt på våren, helst med naturgödsel som är skonsamt mot rötterna. En extra giva gödsel kan ges före juli. Undvik att gödsla senare under växtsäsongen eftersom växterna då får svårt att avmogna inför vintern och lätt drabbas av vinterskador på grenar och barr.
Ge gärna alla vintergröna växter en rejäl rotblöta precis innan vintern. Då hinner de lagra vatten i sina reserver, vilket minskar risken för uttorkningsskador under kalla perioder. När vårsolen börjar skina starkt kan du skydda växterna genom att täcka dem med säckväv, vilket minskar risken för solbrända barr.
Plantera barrväxter för olika funktioner
Barrväxter kan användas till mycket i trädgården. En tät häck mot gatan skapar insynsskydd och ramar in tomten, men du kan också använda barrväxter till en lägre häck inne i trädgården – varför inte för att avgränsa mot exempelvis köksträdgården? Att använda formklippta klot av barrväxter har dessutom blivit allt mer populärt, särskilt tillsammans med buskigare, vilda växter för den ultimata kontrasten. Istället för buxbom kan du satsa på Klottuja, som växer både snabbare och är betydligt mer härdig och motståndskraftig mot sjukdomar.
En blå, krypande Himalaya-en är mycket vacker i kontrast till vita perenner och rosor, och glöm inte entrén! Det är trevligt att passera något vintergrönt varje dag, särskilt när resten av trädgården känns grå och trist i november. Dessutom är det väldigt effektfullt att hänga julgransbelysning i barrväxter när decembermörkret faller.
Om du har ett äldre barrträd eller buske som har blivit risig kan du enkelt ta bort de nedersta grenarna och på så vis skapa ett vackert, uppstammat träd. Det förlänger både växtens livslängd och prydnadsvärde. Barrväxter är dessutom utmärkta för både uppstamning och formklippning.
Beskärning
Att beskära barrväxter kräver lite mer eftertanke än för andra buskar och träd. De allra flesta barrväxter bryter inte nya skott på gammal ved. Om du därför klipper bort alla barr på en gren, kommer det inte att växa ut något nytt där igen – resultatet blir ett permanent brunt hål. Enda undantaget är Idegran, som du kan beskära kraftigt. Klipp därför hellre lite och ofta, istället för mycket och sällan. Klipp alltid bort skadade och döda grenar så fort du upptäcker dem.
Tallgruppen
Exempel: gran, ädelgran, tall
Nya skott växer ut på våren och växer fram till midsommar, då de slutar växa och nästa års knoppar börjar bildas.
- Gran: Korta in årstillväxten med någon centimeter i november på unga plantor för att hålla bredden. Toppa när önskad höjd är nådd. På äldre granhäckar kan det vara bra att ibland hoppa över beskärningen en säsong för att stimulera vitaliteten. Använd sekatör på unga plantor.
- Ädelgran: Beskärs normalt inte, men årsskotten kan kortas in mellan juli och september.
- Bergtall: Bryt av cirka halva längden av de mjuka årsskotten för hand kring midsommar.
Idegransgruppen
Exempel: en, cypress, thuja, idegran, ceder
Dessa växter skjuter kontinuerligt nya skott från våren till sensommaren. De kan beskäras på vinter, vår eller sensommar-tidig höst och tål även putsning oftare för jämnare form.
- En: Beskär i mars-april innan tillväxten börjar, klipp in grenar som sticker ut för långt med sekatör för att hålla plantan balanserad.
- Cypress: Bredden beskärs med häcksax i september, spara lite av årets tillväxt. Toppa när önskad höjd är nådd.
- Thuja: Bredden beskärs med häcksax i september, vilket även bidrar till tätare växtsätt. Toppa när önskad höjd är nådd.
- Idegran: Beskär tidigt på våren innan tillväxten kommer igång. Idegran tål kraftig beskärning och kan även putsas oftare för jämn form.
Vill du veta mer om vilken häcksax som är bäst för olika typer av barrväxter, kan du läsa vår guide Att välja häcksax!.
Variation och användning året runt
Barrväxter ger både struktur och grönska året om och passar att kombinera med övriga buskar och perenner. De finns i många färger och former – från låga marktäckare till solitärer och högväxande häckar – och är oumbärliga i såväl privata trädgårdar som offentliga miljöer. Vintern är de särskilt värdefulla tack vare att de behåller sitt gröna utseende när de flesta andra växter vissnar ner. Barrväxterna är dessutom tåliga och kan klara såväl torra som magra jordar och bidrar till ett harmoniskt och levande intryck i hela trädgården.
Skapa kontraster och vintergrönska
Barrväxter är otroligt användbara i trädgårdsdesign för att skapa struktur, insynsskydd, vintergrönska och spännande kontraster – året om. Upptäck gärna utbudet av vackra barrväxter hos oss och låt dig inspireras till att skapa en mer levande och hållbar trädgård med barrväxter i olika former och färger.