Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterförvara dina växter från odla!

Sommarblommorna börjar vissna i kanten och se hängiga ut. Vissa är ettåriga och dessa får frosten ta medans vissa av våra sommarväxter är fleråriga. Bara man förvarar dem rätt under vintern så kan vi njuta av dem i många år framöver! Det är inte svårt alls att förvara sina sommarväxter inne och man behöver inte ha ett speciellt rum för alla sina växter.

Växternas vinter: så övervintrar jag mina plantor inomhus

Jag förvarar alla mina växter inomhus i rumstemperatur under vintern. Jag försökte en gång övervintra pelargonerna i källaren, men det gick inget vidare – jag glömde bort dem och de torkade bort. För vissa växter, som pelargoner, är det visserligen allra bäst att förvara dem i en källare eller liknande sval plats. Men som ni märker gäller det också att hitta ett sätt som fungerar för en själv (och ens växter!). Därför har jag valt att ha alla mina växter inne på vintern och ställer ut dem först på försommaren. Det blir förstås lite trångt inomhus under vinterhalvåret, men vad gör man inte för sina älskade små – och stora – plantor! I år tänker jag dessutom skaffa en smart liten hylla där jag kan ställa de mindre plantorna, för att få plats med ännu fler växter.

Steg-för-steg: Så övervintrar jag mina sommarblommor

  1. Gräv upp eller flytta in
    Om växterna står planterade ute i rabatt gräver jag upp dem försiktigt – detta behövs inte om de redan står i kruka. På bilderna ovan kan ni se exempel med batat, som ibland kan utveckla knölar (likt potatisknölar). Har den gjort det kan dessa knölar tas upp och förvaras mörkt och svalt över vintern. Om inte, som i mitt fall, plockar jag bara upp allt. Klockmalvan är ny för i år och har vuxit enormt – håll utkik efter den i shoppen till våren!

  2. Plantera om och använd lecakulor
    Införskaffa blomjord och lecakulor samt en tillräckligt stor kruka. Jag använder helst lerkrukor – då behövs ingen innekruka. Börja alltid med ett lager lecakulor i botten, fyll sedan upp till hälften med jord, sätt ned rotklumpen och fyll på resten med jord.

  3. Anpassa rötterna
    Om rötterna spretar ut ur krukan så klipp hellre av dem än att vika ned dem. Jag klipper ibland bort en hel del rötter, det gör inget så länge man vattnar ordentligt efteråt – växterna brukar klara det galant.

  4. Ta hand om växten
    När krukan är klar och växten planterad, bär gärna in den direkt, vattna och klipp bort alla skadade eller vissna grenar och blad. Just klockmalvan kan beskäras hårt om du vill, men jag väntar helst tills jag bestämt mig för om den ska bli uppstammad eller buskformad.

Ljus och temperatur under vintern

Ställ alltid växterna så ljust och svalt som möjligt. Jag är lyckligt lottad som har ett ljust och svalt hörn hemma, vilket gör att jag slipper extra växtbelysning på mina plantor. Men om du har varmare än ca 17 grader eller mörkt rekommenderar jag verkligen att skaffa växtbelysning – det kan vara avgörande för en lyckad övervintring, särskilt i lägenheter eller varma hus. Om du har möjlighet är ett uterum optimalt för övervintringen, gärna med extraljus och kanske frostvakt om det är ouppvärmt.

Om växterna står kvar i sina krukor från sommaren brukar jag inte byta jord så här sent på säsongen. Jag toppar bara med ett lager ny blomjord ovanpå.


Mina bästa skötselråd för vintern

Alla växter har sina egna ”önskemål”, men här är mina generella tips:

  • DUSCHA bladen ofta! Den torra inomhusluften på vintern är svår för många växter. Försök duscha bladen varje dag om du kan.
  • Vattna med måtta. Välj hellre lite för torrt än för blött, speciellt för växter med vintervila.
  • Håll rent runt växterna och plocka bort vissna blad direkt.

Växters vinterbehov – några exempel

Pelargon

Ljust och svalt är idealiskt, men det går att övervintra i rumstemperatur. Vattna ytterst sparsamt, först när jorden torkat ut nästan helt. Det är vanligare att pelargoner dör av för mycket vatten än av torka! Jag ger en svag näringsdos året runt och duschar bladen ofta.

Citrus

Samma skötsel som pelargon, men använd citrusnäring i vattnet. Du kan gallra i kronan om den är tät så att mer ljus kommer in.

Klockmalva & Blåvinge

Står gärna ljust inne och vill ha jämn fuktighet – de får aldrig torka ut helt!

Rosmarin

Rosmarin är svår att övervintra inomhus om man inte har en sval och ljus plats. Själv gräver jag ner krukan i ett skyddat hörn av trädgården och hoppas på det bästa (passar bara i mildare zoner som zon 2).

Fuchsia

Jag brukar ha mina fuchsior inne i ett kallt fönster utan element under. Men ett bättre sätt är att låta plantorna torka upp lite under regnskydd innan du ­tar bort allt grönt. Förvedade fuchsior kan övervintras "sovande" i svalt utrymme (+5°C). Vissa sorter vill ha minst +7–8°C och ljust hela vintern. Jordkällare är toppen! Ju varmare växterna står, desto mer ljus behöver de, annars är risken att de slokar. Om du har platsbrist kan du ta sticklingar och övervintra dem ljust.

Olivträd

Liknar citrus i sina behov men olivträdet är lite känsligare för torr, varm inomhusluft. Ställ så svalt och ljust som möjligt, duscha plantan ofta och använd gärna extraljus. Har du ett ouppvärmt växthus eller uterum i milda delar av landet kan olivträdet stå där, gärna inlindat i väv vid risk för kyla. Den klarar några minusgrader under korta perioder.


Extra råd för alla växter under vintern

  • Om växterna tappar bladen kan de förvaras mörkt, men då måste temperaturen vara låg.
  • Tänk på att ju svalare de står, desto mindre vatten behövs – men de får heller inte torka ut helt!
  • Kontrollera växterna regelbundet efter ohyra och ta bort angripna blad direkt.
  • Ta gärna sticklingar på sensommaren om du har platsbrist – små plantor är lättare att övervintra.
  • Växter som blommar på vintern, som klockmalva, behöver extraljus även i svalt utrymme.

"Det viktigaste som jag har lärt mig är att duscha bladen ofta, det är den torra inomhusluften som gör att växterna inte trivs. Gärna varje dag om du kan!"


Sammanfattningsvis

Anpassa övervintringen efter dina utrymmen och möjligheter – det bästa är det som fungerar hos dig. Lycka till med dina växter i vinter, så har du en ännu större grönskande samling när våren kommer igen!

Inspiration & konkreta råd hittar du här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB