Vinterförvara dina växter från odla!
Text och bild: Anna Theorin
Jag förvarar alla mina växter inomhus i rumstemperatur. Jag försökte en gång med att försvara pelargonerna i källaren men det gick inget vidare, jag glömde av dem och de torkade bort. Därför har jag alla mina växter inne på vintern och ställer ut dem på sommaren. Detta medför självklart att det är ganska trångt inne hos oss på vinterhalvåret. Men vad gör man inte för sina älskade små (och stora) plantor. I år ska jag i alla fall införskaffa mig en sådan härkäck liten sak. Där kan jag ställa de mindre plantorna och få plats över! :) Men nu tänker jag berätta hur jag på ett enkelt sätt gör för att övervintra mina sommarblommor.
Först gräver jag upp dem ur planeringen, detta behövs inte om de redan står i sin egen kruka. Som ni ser på exempelbilderna ovan så har jag även Batat i planteringen, om den har bildat knölar under sommaren (som potatisknölar) så kan man gräva upp dessa och övervintra på ett svalt och mörkt ställe. Men min hade inte det så jag rev helt enkelt bara upp alla. Klockmalvan är ny för i år och har verkligen växt sig enorm!
Införskaffa blomjord och lecakulor, och en tillräkligt stor kruka. Nu använder jag lerkrukor så då behövs ingen innekruka, annars skaffar man det med. Häll ett lager med leca i botten på krukan och fyll upp till hälften med jord. Sätt i rotklumpen och fyll upp resten med jord.
Om rötterna spretar ut ut kruka så klipp av dem hellre än vik ner dem.
- Bär in hela krukan och vattna, klipp bort alla skadade grenar och blad. Allt som ser visset och tråkigt ut. Just blomsterlönn/klockmalvan kan man beskära hårt men jag avvaktar tills jag kommit underfund med om jag vill ha en uppstammad eller buskform.
Ställ alltid växterna så ljust som möjligt och så svalt som mjöjligt. jag har fördelen hemma att ha både ett svalt och väldigt ljust hörn. Därför behöver jag ingen växtbelysning på mina plantor. Men om ni har det lite mörkare rekomenderar jag verkligen att skaffa växtbelysning. Ni hittar dem här. Denna procedurern gör jag för alla plantor, citron till pelargon. Enda skillnaden är att om de redan står i sin egen kruka så byter jag inte kruka så här sent på säsongen. Jag lägger bara ett lager med ny blomjord på det gamla lagret.
Skötsel: Alla växter har olika skötsel så jag tänkte att jag tar upp de vanligaste.
Pelargon: Vattna bara när du tror att växten kommer att dö! Nej, skämt å sido, men vattna sparsamt och pelargonen får hemskt gärna torka ut riktigt ordentligt innan vattning. Jag ger svag dos av näring hela vintern.
Citrus: Samma skötsel som pelargon men glöm inte att vattna med citrusnäring istället.
Klockmalva och Blåvinge: Dessa går utmärkt att ha inne som krukväxter och kräver en jämn fuktighet hela året, dessa vill alltså inte torka ut.
Rosmarin: Jag har alltid haft svårt att odla rosmarin inomhus så jag gräver ner mina krukor på det mest skyddade stället jag vet i trädgården och håller tummarna till nästa år. Obs, jag bor i zon 2 så prova inte detta om du är rädd om dina plantor och bor i en högre zon.
Fuschia: Jag själv övervintrar mina fuschior inne vid ett kallt fönster utan element under. Men det finns mycket bättre sätt att göra det på tex såhär.
När det gäller övervintring får man utgå från de resurser man har. Innan första frosten kommer bör alla fuchsior ställas under ett regnskydd för att torka lite innan allt grönt på plantan tas bort. Endast förvedade plantor kan övervintras "sovande". Sovande plantor kan förvaras med eller utan kruka i svalt utrymme ( + 5 C). En del fuchsior, som har ursprung i varmare klimat, kräver temperaturer om minst +7-8 C. Man kan även gräva ned dem och täcka ordentligt. En jordkällare är ett utmärkt alternativ. Ju varmare det är där man övervintrar, desto starkare ljus behövs. Ett annat övervintringsalternativ är att ta sticklingar och övervintra "grönt", då behövs det ofta extra ljus. Ett bra sätt att ordna bra övervintring är att från början av säsongen odla kraftiga och friska plantor för att ge dem en bra chans till vintern."