Vinterförvara dina växter från odla!
Text och bild: Anna Theorin
Jag förvarar alla mina växter inomhus i rumstemperatur. Jag har tidigare försökt att vinterförvara pelargoner i källaren, men det gick inte bra alls – jag glömde dem och de torkade bort. Därför tar jag numera in alla mina växter på vintern och ställer ut dem först när det blir varmt igen på sommaren. Visst blir det lite trångt hemma hos oss på vinterhalvåret, men vad gör man inte för sina älskade plantor! Den här vintern har jag faktiskt tänkt skaffa en smart liten hylla, så att de mindre plantorna får egen plats – det underlättar verkligen när man har mycket växter. Nedan berättar jag hur jag brukar göra för att övervintra mina sommarblommor på ett enkelt och praktiskt sätt.
Steg för steg – Så här övervintrar jag mina sommarblommor
Gräv upp och förbered
Det första jag gör är att gräva upp växterna ur rabatten om de inte redan står i sina egna krukor. Vissa växter, till exempel batat (sötpotatis), kan ha utvecklat knölar under sommaren. Dessa går att gräva upp och vinterförvara svalt och mörkt, ungefär som potatis (läs mer om sötpotatis här). Om det inte har bildats knölar brukar jag riva upp hela plantan. I år hade min klockmalva verkligen vuxit till sig ordentligt!
Plantering i kruka
Jag ser till att ha blomjord, lecakulor och tillräckligt stora krukor till hands. Jag använder helst lerkrukor (då behövs ingen innerkruka – annars rekommenderas innerkruka som droppskydd). Häll ett lager lecakulor i botten av krukan, fyll på med jord till hälften, placera rotklumpen och fyll på med mer jord runt om.
Beskärning av rötter
Om rötterna sticker ut utanför krukans kant är det bättre att klippa av dem än att försöka vika ner dem. Det minskar risken för röta och stress hos plantan.
Ta in och rensa
Bär in hela krukan, vattna igenom ordentligt och klipp bort alla skadade grenar och blad – allt som ser visset eller tråkigt ut. Blomsterlönn/klockmalva kan beskäras ganska hårt vid behov, men ibland väntar jag med beskärningen tills jag har bestämt om jag vill ha en buskig planta eller stamma upp den.
Placering och ljus
Ställ växterna så ljust som möjligt och så svalt som du kan. Jag har fördelen att ha ett både ljust och svalt hörn hemma, så jag klarar mig utan växtbelysning. Men om du har ont om ljus hemma under vintern rekommenderar jag växtbelysning – speciellt om du har växter som behöver mycket ljus för att hålla sig fina.
Proceduren är samma för alla mina växter, från citron till pelargon. Om plantorna redan står i sina egna krukor byter jag inte kruka så sent på säsongen, utan fyller bara på med ett lager ny blomjord ovanpå den gamla.
Skötsel under vintern – vanliga arter
Alla växter har sina egna skötselbehov, så här nedan går jag igenom de vanligaste:
Pelargon
Vattna mycket sparsamt och låt gärna jorden torka ut ordentligt mellan gångerna. Ge en svag dos näring under vintern (läs mer om pelargonens vintervila).
Citrus
Sköt som pelargoner men använd citrusnäring när du gödslar. Tänk på att de inte får torka ut helt.
Klockmalva och blåvinge
Går utmärkt att ha inomhus, kräver jämn fuktighet hela året och får inte torka ut.
Rosmarin
Kan vara svår att klara inomhus eftersom den lätt torkar. Jag brukar gräva ner krukorna på den mest skyddade platsen i trädgården och hoppas att de överlever, men det fungerar bäst i lägre odlingszoner (jag bor i zon 2). I högre zoner krävs mer skydd (så här övervintrar du rosmarin).
Fuchsia
Jag övervintrar mina fuchsior inne vid ett kallt fönster utan element under, men det finns flera sätt. Innan frosten bör du låta plantorna torka under regnskydd och ta bort allt grönt innan vinterförvaring. Förvedade fuchsior kan vinterförvaras "sovande", med eller utan kruka, i ett svalt utrymme på ca +5 °C. Vissa arter kräver minst +7–8 °C. Man kan också ta sticklingar och övervintra småplantor grönt under extra ljus, vilket sparar plats och föryngrar plantan (mer om fuchsians vintervila här).
Samlade tips och metoder för övervintring av sommarblommor
Inför vinterförvaringen
- Ta in växterna före första frosten, särskilt de känsliga, även om många klarar lite lätt frost.
- Den ideala temperaturen är i regel mellan +5 och +10 °C, men vissa sorter, exempelvis pelargoner och fuchsia, klarar svalare, medan andra, exempelvis palettblad, kräver varmare förvaring (minst +10 °C) (läs mer om övervintringstemperaturer här).
- Ju svalare förvaringen är, desto mindre vatten behövs. Varma, ljusa rum gör att växterna fortsätter växa långsamt och då behövs mer vatten samt ofta växtbelysning.
- Sluta gödsla i september så att växterna hinner avsluta tillväxten och mogna inför vintern.
Under vintern
- Ta för vana att rensa bort vissna blad och grenar regelbundet för att minimera risken för ohyra och mögel.
- Kom ihåg: växter som tappar bladen klarar mörker bättre än vintergröna sorter. Ständigt gröna växter kräver mer ljus och jämn fuktighet.
- Undvik att vattna för mycket, men låt inte någon växt torka ut helt.
- Om utrymme är ett problem kan man ta sticklingar och övervintra småplantor, vilket också föryngrar växten inför nästa säsong (guide till sticklingar här).
- Anpassa alltid övervintringen efter ditt utrymme, dina växters behov och de resurser du har.
Fördjupning och vidare läsning
Lyckad övervintring handlar om att balansera kyla, ljus och vatten samt vara lyhörd inför varje växts unika behov. Att ta hand om växterna på vintern gör inte bara att de klarar sig till nästa säsong, utan ofta blir de både frodigare och mer hållbara år efter år.
Vill du läsa mer om olika övervintringsmetoder, tips på växtbelysning eller hur du bäst förbereder varje enskild växt inför vintern? Kika gärna vidare på mina övriga inlägg, där finns både fördjupande guider och inspiration för dig som älskar växter året om!