Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterförvara dina växter!

Nu när temperaturen börjar sjunka på både nätter och dagar är det dags att börja fundera var och hur man ska vinterförvara sina växter som stått ute på sommaren. Alla har inte tillgång till uppvärmt växthus eller uterum utan då får man hitta på lite olika tips och trix för att få dem att överleva.

Text och bild: Anna Theorin

Citrus

Citrusväxter är fantastiska! Med deras underbart, doftande blomning på våren och vackra frukter är de roliga att odla både som prydnad och för att skörda frukterna. Det är allt lite kul att kunna bjuda på egenodlad lime till mojiton eller egenodlad citron till laxsalladen på sommaren.

Citrusväxter behåller sina blad på vintern, trots att några och ibland fler ramlar av när man har dem inne. Detta ställer stora krav på att ljuset är bra vintertid. Om du övervintrar citrus inomhus i rumstemperatur behövs det en växtlampa som är på mellan 10-12 timmar per dygn. Om du har en svalare källare eller trapp kan du minska ner belysningen på några timmar.

Alltså, ju varmare den står under vintern desto större krav på ljus har växten. Om man har citrusträdet inomhus krävs det också att man försöker höja luftfuktigheten. Vårt inomhusklimat är väldigt torrt vintertid. Man kan köpa en mindre luftfuktare och ha i rummet, det är betydligt fler krukväxter och invånare i huset som blir glada för det. Eller så duschar man bladen ofta, gärna varje dag.

Olivträd

Olivträden är lite kinkigare när det kommer till övervintring inomhus vilket de flesta som har provat vet. Bladen brukar rasa ner på golvet och ibland ser trädet stendött ut innan våren kommer igen. Olivträd tål mer kyla än exempelvis citrus och man kan med fördel vänta med att ta in det tills det blir ca 3-5 grader ute, det tål en liten frostknäpp så var inte orolig. Det viktigaste för olivträdet om man ska övervintra det i rumstemperatur är fukten och ljuset. Hur varmt det är struntar den i. Men att investera i en växtlampa och en liten luftfuktare gör susen för trädet. Man kan även beskära det innan man tar in det så att hela kronan får så mycket ljus som möjligt. I övrigt gör man precis som med citrusväxter, men lite mer ljus och lite mer fukt.

Pelargon

Man kan göra på två sätt med pelargoner för att övervintra dem. Antingen så övervintrar man dem svalt eller i normal rumstemperatur. Jag kommer här beskriva hur man övervintrar dem i rumstemperatur, för det är så jag själv gör. Jag glömmer nämligen så lätt av dem när de står i källaren och har förlorat många fina sorter på det sättet. När temperaturen sjunker så plockar jag in alla mina pelargoner och ställer i mina söderfönster. Mina doftpelargoner ställer jag inte i söderfönster eftersom de klarar sig med lite sämre ljus även på vintern och det brukar bli trångt vid mina söderfönster om vintern. Jag klipper av alla blommor som kommer, eftersom jag vill att pelargonen ska lägga energi på bladtillväxt.

Jag låter alla pelargoner torka ut ordentligt mellan vattningarna vintertid, de kan till och med få se lite hängiga ut innan jag vattnar. När jag väl vattnar så gör jag det mycket. Ställer dem gärna i duschen eller i handfatet så de får suga upp ordentligt. Jag klipper hela tiden bort döda blad och kortar in alla långa skott som man får när man övervintrar inomhus. Jag använder ingen gödning och ingen växtlampa alls. Däremot har jag en luftfuktare på varje våningsplan som hjälper till att få till ett bra klimat. Om du inte har det kan du även spraya pelargonerna. Gärna varje dag.

Fikon

Nu finns det ganska många fikonträd som klarar lite högre zoner men om man har den i en kruka kan det vara värt att flytta in den. Det bästa med fikon är att det fäller bladen på vinter. Så man kan alltså förvara den hur mörkt som helst, i till exempel ett garage, förråd eller liknande. Fikonträdet ska ha en period av kyla på vintern för att sätta frukt nästa år. Om man har det inomhus hela tiden så kommer man bara få blad nästa år. Det får gärna vara mellan 0-5 grader men om det blir högre är det ingen katastrof. Bara den får sin "vinter" så får man frukt.

Eftersom fikonträdet inte har några blad på vintern ska det vattnas mycket sparsamt. Man får inte glömma av den helt men man kan inte heller bara lämna den i några månader vind för våg.

Ni hittar vår växtbelysning här!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB