Vindruvor
Odling av vindruvor (Vitis vinifera, Vitaceae) i Sverige
Det finns tusentals olika druvsorter i världen och vindruvor, Vitis vinifera, hör till de allra äldsta kulturväxterna med en odlingshistoria som sträcker sig så långt tillbaka som 6000 år6. Trots det nordiska klimatet har man faktisk odlat vindruvor i Sverige sedan 1700-talet, även om det länge främst var ett nöje för entusiaster med tillgång till växthus. Först under de senaste decennierna, tack vare nya sorter som tål svalare klimat och bättre odlingsteknik, har det blivit möjligt för fler svenskar att lyckas med vindruvsodling ända upp mot odlingszon V^67.
Plantering och jordmån
Plantera gärna vinrankor på våren, så att de hinner etablera sig innan vintern3. Förbered jorden ordentligt före plantering. Vindruvor vill ha djup, näringsrik och lerblandad jord, helst med ett pH-värde runt 7,0; jordens struktur och näring är avgörande för både smak och skörd3. För att förbättra jorden kan du blanda i brunnen stallgödsel och kompost, men var noga med att marken under är väl dränerad då vinrötterna inte gillar stående vatten. Plantera vinrankan lite djupare än den stått tidigare, fyll på med jord och vattna rikligt direkt efteråt. Undvik att beskära vid plantering – plantan kan då börja "blöda" och få en sämre etablering3.
Beskärning och skötsel
Beskärning är avgörande för utvecklingen, skörden och plantans hälsa, oavsett om du odlar i växthus eller på friland. Beskäringstidpunkt och metod varierar beroende på sort och odlingstyp^1:
Sommaren: Låt gärna bara ett par klasar utvecklas på varje sidoranka och klipp dessa ett par blad efter druvklasen. Sidorankor utan klasar klipps efter tre till fyra blad. Där du beskär kommer nya skott, vilka du kortar till ett blad. Om sidorankorna sitter tätt, gallra så att de hamnar cirka 20–30 cm ifrån varandra. Även klasar kan behöva gallras för att ge större och sötare druvor.
Vintern/senhösten: Beskär sidorankorna efter en eller två knoppar, ur vilka nästa års fruktrankor utvecklas. Beskär inte för sent på vintern då "blödning" kan ske, vilket försvagar plantan3.
Odla på friland eller i växthus?
Det är allra enklast att odla vindruvor i växthus då det ger ett mer kontrollerat klimat och skydd mot frost, särskilt på hösten när skörden ska mogna. Det krävs dock god luftning, skuggning vid hetta, riklig vattning och tät tillförsel av näring under sommaren3. Är växthuset för litet blir det svårt eftersom vinrankor snabbt tar stor plats.
Vill du odla på friland gäller det att hitta ett särskilt gynnsamt läge – mot en solig södervägg, där plantorna får skydd mot vind och maximalt med värme. Tack vare nya härdiga sorter kan du numera även lyckas långt norrut, så länge du väljer rätt sort och markförhållanden^67.
Pollinering och sortval
Många druvsorter är självfertila, men korspollinering mellan olika sorter ger ofta bättre fruktsättning och större skörd. Odla därför gärna minst två olika sorter som blommar samtidigt för maximal variation både vad gäller färg, smak och druvtyp – många sorter finns både med och utan kärnor.
Några lämpliga vindruvssorter för svenskt klimat
Nya tåliga sorter gör det möjligt att odla långt norrut, särskilt om man väljer rätt efter odlingszon:
- Blå Burgunder – blå druvor, mognar i augusti-september. Zon I–II.6
- Boskoop Glory – gröna druvor, mognar i augusti-september. Zon I–III.
- Dr Schmidtmanns sockerdruva – gröna och söta druvor. Zon I–II.
- Frankenthaler – blå druvor, mognar i september, för växthus. Zon I–II.
- Himrod – gröna druvor, mognar i september-oktober. Zon I–III.3
- Lakemont – gröna druvor, mognar i september-oktober. Zon I–II.
- Muscat of Alexandria – gröna druvor, mognar i augusti-september, kräver växthus. Zon I–II.
- Shuyler – blå druvor, mognar i september-oktober. Zon I–II.
- Vino Nordica – den härdigaste sorten! Blå druvor, mognar i mitten av september, klarar ända till zon V.^6
Tips för lyckad vindruvsodling
- Välj sort efter odlingszon och platsens mikroklimat.
- Plantera i soligt, lugnt och skyddat läge med djup, näringsrik och väldränerad jord.
- Följ upp med noggrann beskärning och gallring varje år för god luftcirkulation samt högre fruktkvalitet.
- Håll efter ogräs, gödsla och vattna regelbundet under sommaren.
- Pröva gärna flera sorter samtidigt för bättre pollinering, variation och längre skördesäsong^1.
Tack vare växtförädling, nya sorter och ökande intresse har det aldrig varit lättare för svenska hobbyodlare att lyckas med egna vindruvor, från södra Skåne och upp till Norrlands kustland^6.
Källor:
Vill du läsa mer om druvsorterna, deras klimatkrav och hantering hittar du det hos SVENSKA VIN – Odla vindruvor i Sverige samt hos FOR: Vinrankor och druvodling i Sverige.