Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vindruvor

I världen finns det flera tusen olika sorters druvor, men att odla vindruvor i Sverige var länge få förunnat.

Vitis vinifera Vitaceae

I världen finns det flera tusen olika sorters druvor, men att odla vindruvor i Sverige var länge få förunnat.

Sedan något år finns det däremot sorter som klarar sig ända till zon 5. Trots svårigheterna har det odlats vindruvor i Sverige sedan 1700-talet. I andra delar av världen har det odlats vindruvor i 6000 år.

Helst sätter man plantorna på våren så att de hinner etablera sig ordentligt före vintern. Innan man planterar måste man förbereda jorden. Vinrankor vill ha djup, lerblandad, gödslad jord med ett pH-värde omkring 7,0. Blanda gärna i brunnen stallgödsel och kompost. Marken under måste vara väl dränerad. Sätt plantorna lite djupare än de stått tidigare, fyll på med jord och vattna ordentligt. Beskär inte plantorna vid planteringen, de blöder då kraftigt och utvecklas dåligt.

Vinrankor måste beskäras både på sommaren och vintern. Hur det går till är lite olika beroende på sort och om de odlas i växthus eller på friland.

Under sommaren låter man ett par klasar utvecklas på sidorankorna och beskär dessa ett par blad efter klasarna. Sidorankor utan klasar beskärs efter tre fyra blad. Där man beskär utvecklas nya skott och dessa beskärs efter ett blad. Sitter sidorankorna väldigt tätt, gallrar man dessa till 20-30 cm. Även klasarna kan behöva gallras.

Vinterbeskärningen görs under senhösten. Gör det inte alltför sent, då blöder rankorna. Sidorankorna  beskärs efter en eller två knoppar. Där växer ut nya rankor året efter.

Lättast är det att odla i växthus, men det finns sorter som ger bra skörd även på friland. Men då gäller det att välja ett gynnsamt läge. Mot en vägg i lugnt söderläge är det bästa. I växthus kan man använda en värmefläkt för att hålla frostfritt på hösten och på så sätt få en bra skörd. Ska man odla i växthus måste det förstås vara tillräckligt stort, vinrankorna tar stor plats. Man måste också kunna lufta och skugga när det blir för varmt. Det krävs också en hel del vattning och näringstillförsel under sommaren.

Blommorna är självfertila, men korspollinering ger bättre skörd. Helst bör man alltså odla ett par olika sorter som blommar samtidigt. Man kan ju välja en blå och en grön så får man mer variation, utöver smaken som kan variera mycket mellan olika sorter. Även storleken på druvorna varierar. En del har kärnor, en del inte.

Några sorter:

  • Blå Burgunder, blå druvor, mognar i augusti-september. Zon I-II
  • Boskoop Glory, gröna druvor, mognar i augusti-september. Zon I-III
  • Dr Schmidtmanns sockerdruva, gröna och söta druvor. Zon I-II
  • Frankenthaler, blå druvor, mognar i september, växthus. Zon I-II
  • Himrod, gröna druvor, mognar i september-oktober. Zon I-III
  • Lakemont, gröna druvor, mognar i september-oktober. Zon I-II
  • Muscat of Alexandria, gröna druvor, mognar i augusti-september, växthus. Zon I-II
  • Shuyler, blå druvor, mognar i september-oktober. Zon I-II
  • Vino Nordica, härdigaste sorten, blå druvor, mognar i mitten av september. Zon I-V
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB