Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vilken blir årets ros?

Vackra rabattrosor, härdiga buskrosor och överdådiga klätterrosor. De finns alla med bland de tio nominerade kandidaterna till Årets Ros 2011. Vinnaren offentliggörs den 2 juli, när Rosens Dag firas.

Projektgruppen Rosens Dag har i år, liksom de tre senaste åren, nominerat 10 kandidater, noggrant utvalda för sitt odlingsvärdes skull. I år kommer det, till skillnad från tidigare år, inte att bli någon omröstning för allmänheten utan en expertgrupp utser Årets Ros.

Så här går nomineringen till:

Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp.Gruppen nominerar inför varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros. Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna. Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård!

#De nominerade är:###

’Aimable Amie’, en gammal gallicaros med tätt fyllda, rosa blommor och härlig doft. Busken blir ca 1,3 m hög och har ett upprätt och stadigt växtsätt. Rosen blommar i juli, är anspråkslös, frisk och härdig till zon 5.

’Henry Hudson’ är en s k kanadensisk ros av rugosatyp med mycket vackra, vita blommor som doftar. Busken blir bredare än hög och passar utmärkt i häckar. Blommar kontinuerligt från midsommar till hösten. Mycket frisk och härdig (zon 7).

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

H. C. ANDERSÉN, en floribundaros som funnits i handeln sedan 1979, får klasar av stora, vackra blommor i mörkt sammetsrött. Blomningen pågår kontinuerligt. Rosen är relativt frisk och härdig till zon 4.

’Seagull’ är en gammal klätterros som i juli får massor av små, doftande, vita blommor i stora klasar. Den kan nå en höjd av 5 m i de varmaste delarna av vårt land. Tål både fuktig jord och skugga. Härdig till zon 3.

Klätterrosen ’Sympathie’ har länge varit populär hos oss då den är relativt härdig (zon 4). De praktfulla, sammetsröda blommorna är stora och doftar. Växer kraftigt och bladen är vanligen friska. Blommar från midsommar till hösten.

’Stanwell Perpetual’, en gammal spinosissimahybrid, är en praktfull syn när den blommar. De stora ljusrosa/vita, fyllda blommorna doftar underbart. Busken blir ca 1,5 m hög och minst lika bred. En frisk och anspråkslös ros, härdig till zon 6.

TROIKA är en tehybrid som introducerades 1971 och sedan dess erövrat världen på grund av sina vackra blommor i bronsgult, orange och koppar och sin fina doft. Den blommar kontinuerligt från midsommar. Frisk och härdig till zon 4.

’Wasagaming’ är en rugosahybrid från Kanada som kom redan 1939 men först nu fått den uppmärksamhet den förtjänar. En helt frisk, 1,5 m hög och bred buske, som blommar oerhört rikt i juni och remonterar svagt under sensommaren. Härdig till zon 6.

Ännu en kanadensisk ros är ’William Baffin’, som kan användas både som klätterros och buske. Blomningen börjar vid midsommar och fortsätter till senhösten. De dubbla bommorna kommer i klasar och har en lysande, rosa färg. Frisk och härdig till zon 6-7.

Årets joker är MACY’S PRIDE, en av de vackraste rosorna i Easy Elegance-serien från USA. Busken kan bli upp till 1,5 m hög. Blommorna är stora, ljusgula/vita och doftar. Rosen har visat sig vara frisk och härdigheten räcker till zon 4 minst.

Läs mer om kandidaterna till Årets Ros 2009 på Rosens Dags hemsida.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB