Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vetenskapliga ordlistor - sorter

Odlade växter har ofta registrerade sortnamn. Det kommer allt fler varje år när växtförädlarna får fram sorter som är vackrare, storblommigare, är klarare i färgen, kompaktare eller på annat sätt avviker från tidigare sorter.

Av Sylvia Svensson

Förr var det vanligt att sorterna döptes efter en egenskap, till exempel ’Alba’ som betyder vit eller ’Aureovariegata’, som betyder gulbrokig. Detta är alltså inte längre tillämpligt.

Numera måste alla nya sorter som registreras döpas med ”fantasinamn”, till exempel Hydrangea arborescens ’Annabelle’, där sorten har fantasinamnet ’Annabelle’.

Ett komplett växtnamn

Ett komplett växtnamn med registrerad namnsort ser till exempel ut så här: Clivia miniata ’Citrina’, där Clivia är släktnamn, miniata är artnamn och ’Citrina’ är sortnamn.

Släkte skrivs alltid med stort begynnelsebokstav och art skrivs med små bokstäver, båda i kursiv stil.

Sort skrivs med stor begynnelsebokstav inom enkla apostrofer: 'Kashmir White'.

Korsningar av flera arter

En sort kan ha så invecklat ”släktträd” med många olika arter inblandade att det inte längre är möjligt att skriva hela raden med alla släkt- och artnamnen med tecken för korsning, x, emellan. Då skriver man till vardagsbruk namnet med enbart släktnamn + sortnamn utan artnamn, t.ex. Geranium ’Patricia’.

På senare tid har man börjat använda beteckningar med Grupp-namn. Det betyder att växter som inte kan placeras under en viss art utan är korsningar av flera arter men har en eller flera gemensamma ”föräldrar”, kan skrivas t.ex. så här: Rosa Gallica-Gruppen ’Nanette’. Det betyder att denna ros har en provinsros, Rosa gallica, i släktträdet och kallas då gallica-ros. Den internationella standarden säger att grupp bör skrivas med stor begynnelsebokstav även om det verkar fel enligt det svenska språkbruket.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB