Vetenskapliga ordlistor – artepitet med egenskaper
Om artepitet och vetenskapliga namn
Att förstå de vetenskapliga namnens betydelse är ofta både intressant och praktiskt, särskilt för den som är engagerad i trädgård eller botaniska studier. Inom systematisk biologi används binomial nomenklatur – ett tvådelat vetenskapligt namn – för att identifiera arter. Detta namn består av ett släktnamn (skrivs med stor bokstav) och ett artepitet (skrivs med liten bokstav), till exempel Calluna vulgaris, där Calluna är släktnamnet och vulgaris är artepitetet för ljung.
Vad uttrycker artepitetet?
Artepitetet, alltså det andra ordet i ett växts vetenskapliga namn, är sällan slumpmässigt valt. I stället ger det ofta en ledtråd om en framträdande egenskap, naturlig växtplats, utseende eller användningsområde. Exempelvis betyder vulgaris vanlig, och förekommer hos många spridda växter som Calluna vulgaris (ljung). Andra vanliga typer av artepitet berättar om:
Olika typer av artepitet
- Växtplats: alpinus syftar på arter som växer i fjällen, palustris på arter i kärr eller våtmarker, saxatilis på arter som trivs på klippor, och aquaticus på vattenväxter.
- Utseende: glacialis (växer vid is), grandis (stor), caeruleus (blå), rotundifolius (runda blad).
- Egenskaper: esculentus (ätlig), officinalis (medicinalväxt, ofta använd inom apoteksverksamhet), odoratus (doftande).
- Geografiskt ursprung: chinensis (från Kina), americanus (amerikansk), borealis (nordlig).
Att känna till dessa betydelser kan dessutom hjälpa dig vid placering av växter i trädgården och förståelse för vilka miljöer de trivs bäst i. Många gånger är artepitetet ett adjektiv som böjs efter latinska böjningsregler, ofta med ändelserna -us, -a, -um beroende på släktnamnets genus (men det finns många undantag).
Exempel på vanliga artepitet och deras betydelser
Här följer några vanliga artepitet och deras betydelser:
- vulgaris: vanlig, allmän (Calluna vulgaris)
- alpinus: växer i fjällen (Arctostaphylos alpinus)
- officinalis: använd inom medicin eller apoteksväsen (Melissa officinalis)
- sylvestris / silvestris: växer i skog (Pinus sylvestris)
- palustris: växer i kärr eller våta marker
- aquaticus: växer i eller vid vatten
- alb-: vit (Sedum album)
- borealis/arcticus: nordlig, från norr
- chinensis/sinensis: från Kina
För en utförligare ordlista över artepitet, se Vetenskapliga namn på växter - arter och former samt Vetenskapliga ordlistor - artepitet med färger.
Praktisk nytta i trädgård och botanik
Kunskap om artepitetens betydelse är särskilt användbar när du väljer plats för planteringar eller söker växter med särskilda egenskaper. Många artepitet avslöjar exempelvis om växten föredrar torr eller fuktig mark, soligt eller skuggigt läge, om den är flerårig eller ettårig, härdig eller känslig. Därför ger det vetenskapliga namnet både information om släktskap och viktiga ledtrådar om ekologiska anpassningar.
Språk och böjning
Artepitet är oftast adjektiv eller beskrivande ord på latin eller latiniseringar av grekiska eller andra språk. De böjs ofta -us, -a, -um beroende på genus och grammatik, men det finns undantag när artepitetet är avledda från personnamn, ortsnamn eller substantiv i originalform. Även hedersnamn förekommer, där artepitetet syftar på en namngiven person.
Sammanfattning
Det andra ledet i det vetenskapliga namnet – artepitetet – ger alltså värdefull och konkret information om växtens utseende, ursprung, växtmiljö eller användning. Därigenom är det inte bara en etikett, utan ett slags botanisk kod. För att fördjupa dig om detta kan du läsa mer här:
Genom att lära sig dessa namn och deras betydelse kan både botanister och trädgårdsintresserade göra mer medvetna och lyckade val.