Veckans bild - hög tid att börja odla!
Sammanfattning och Odlingserfarenheter från Texten
Texten beskriver ett inspirerande och lite modigt odlingsexperiment av Carin Ahlstedt, som valde att så tre rader morot tidigt på våren, trots utmanande väderförhållanden. Efter flera dagar av plusgrader tinade jorden i ena pallkragen ungefär en decimeter, vilket gav Carin chansen att rensa bort allt gammalt ogräs från hösten. Strax därefter slog vädret om – snön kom tillbaka och nätterna blev kalla, men eftersom solen ändå värmde ena änden av lådan, passade Carin på att så morotsfröna redan den 6 april. Hon motiverade experimentet med att det enligt rekommendationer går att så morötter redan på hösten, så varför inte våga testa när jorden har tinat på våren?
Efter sådden kom över 2 decimeter fuktig nysnö, som låg kvar länge och täckte marken. Men precis som den envisa tussilagon – som trots detta tittade upp ur snötäcket – visar Carins erfarenhet att både natur och odlare kan vara uthålliga och flexibla. Detta, och flera andra udda ögonblick från trädgårdslivet, kan du ta del av under sektionen Tidigare veckans bilder.
Odlingstips och Praktiska Erfarenheter
Carins berättelse bekräftar flera odlingstips som ofta återkommer för tidig morotssådd:
När Kan Man Så Morot och Hur Tål de Vädersvängningar?
- Morotsfrön kan sås riktigt tidigt på våren, ibland så fort jorden är möjlig att bearbeta, även när det fortfarande är risk för minusgrader på natten eller om det kommer snö igen.
- Det går också att så morötter redan på hösten eftersom fröna ”ligger och väntar” tills temperaturen i jorden når cirka +7°C och groningsprocessen sätter igång.
- Viktigt är att rensa bort allt ogräs före sådden, eftersom morotens späda plantor har svag konkurrenskraft mot ogräs under den första tiden.
- En lucker och mullrik jord ger bäst resultat, men rundare morotssorter kan även odlas i lite tyngre jord.
- Det är vanligt att regn, snö eller köldperioder inte skadar de frön som redan såtts – de förblir vilande i jorden tills förutsättningarna för groning är optimala.
Att arbeta med jorden när den tinar och passa på att förbereda pallkragar eller andra odlingsbäddar kan alltså löna sig. Det minskar trycket från vårens ogräs och ger tidig etablering för morotsplantorna.
Flexibilitet och Glädje i Odlingsvardagen
Carins exempel visar att odling inte alltid måste följa kalendern slaviskt – lyhördhet för lokala förhållanden och ett visst mått av experimentlusta kan ge positiva erfarenheter och skörd. Detta experiment dokumenterades dessutom under en promenad med husets hund och spåren från skidor syns bredvid pallkragen, vilket också sätter fokus på hur trädgårdslivet ofta väver samman små vardagsglädjeämnen med större odlingsprojekt.
Lyft gärna blicken för att upptäcka de små sakerna du uppskattar i trädgården, och dela med dig – precis som Carin gjort – genom att bidra med din egen bild och berättelse till veckans bild via e-post till Katarina. För mer inspiration hittar du fler exempel på kreativa och oväntade händelser i trädgården under Tidigare veckans bilder, Humla gapar efter mycket!, En överlevare! och Stängsel från naturen!.
"Efter morotssådden kom det drygt 2 dm fuktig nysnö, som legat kvar nästan ända tills nu och täckt alla tidigare barfläckar under träd och i skogsbryn. Men en tussilago ger sig inte så lätt! Upp skulle den!"
Tack för ditt bidrag Carin − hoppas snön smälter snart!
Sammanfattningsvis, att så morötter tidigt – till och med medan det fortfarande ligger snö kvar – är inte bara möjligt, utan kan också ge ett lyft för både skörd och odlingsglädje om du anpassar dig efter vad jorden tillåter!